->  Župa Vid >>>  Župni ured >>> Ukradeni kipovi

Krađa umjetnina-Provaljeno u Crkvu svetog Vida u mjestu Vid pokraj Metkovića

Večernji list 30.kolovoza 2005.

Ukradena tri kipa stara 200 godina

Crkva sv. Vida u Vidu pokraj Metkovića bila je meta provale, pretpostavlja se, u noći sa srijede na četvrtak. Nepoznati je počinitelj iz crkve odnio tri drvena kipa stara dvjesto godina. Crkva sv. Vida okružena je voćnjacima i vrtovima, na mjestu stare starokršćanske bazilike koja je bila katedrala biskupa Narone, a crkva je na tom mjestu bila još polovinom 14.stoljeća. Policija je obavila očevid, a protiv nepoznatog počinitelja za kojim se još uvijek traga slijedi kaznena prijava. Pokušali smo kontaktirati župnika don Stanka Vrnogu, ali kako ga nismo uspjeli zateći kod kuće, više informacija potražili smo kod Marka Marušića, jednog od 15 članova crkvenog vijeća. Kako Crkva svetog Vida nije župna crkva i u njoj se misa služi dva puta godišnje, zadnji put se u nju ulazilo 13.kolovoza.

Da nešto nije u redu, primjetila  je u četvrtak oko 16 sati naša sumještanka Stana Volarević, koja pokraj crkve svakodnevno prođe nekoliko puta odlazeći u svoj vrt, a sumnjivo joj je bilo što su vrata crkve bila otvorena, a kipovi nisu bili na svojim mjestima. O svemu je obavijestila župnika koji je alarmirao članove crkvenog vijeća i policiju. Na mjesto događaja izašli su djelatnici PP Metkovića i prema njihovim prvim spoznajama pretpostavlja se da je provala djelo profesionalaca.  Ukradena su tri drvena kipa tzv. tirolski kipovi, sv. Ćirila, sv. Metoda i Srca Isusova, a četvrti kip, svetog Vida spašen je zahvaljujući tome što je prije mjesec i pol odvezen u Split na restauraciju-rekao nam je Marko Marušić. Zanimljivo je također kako na zidovima unutar crkve vise vrijedni  arheološki eksponati nađeni prilikom arheoloških istraživanja, koji se počinitelja krađe nisu dojmila.

Na području južne Dalmacije učestale su krađe sakralnih predmeta jer su prošli četvrtak zabilježene krađe u još dva sakralna objekta – pravoslavnoj crkvi Sv. Blagovještenja u Dubrovniku i Franjevačkom samostanu "Svete Marije" u Zaostrogu.

IVANA ILIĆ,

Fotografije ukradenih kipova:

Srce Isusovo   ---    Sveti Ćiril   ---   Sveti Metod

kip Srca Isusova visine je oko 120 cm dok su druga dva oko 100 cm. Nadamo se da će ove slike pomoći u pronalasku kipova.