->  Foto >>> 4.2.2007.: -grličanje

 

Vid, 4.veljače 2007.g. (BM)

Jučer je bio dan svetog Blaža (u Dubrovniku -Vlaho) biskupa i mučenika. Prvu nedjelju potom, po završetku svete mise održava se grličanje-blagoslov grla. a po zagovoru sv. Blaža. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: "Po zagovoru svetog Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla!" Ovaj se blagoslov temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Sveti Blaž potjecao je iz grada Sebaste u Armeniji gdje je bio i biskup. Po zanimanju je bio liječnik. Prema predaji, za vrijeme rimskih progona napušta Sebastu i povlači se u špilju gdje su se na njegovu molitvu počela događati čudesa. Mučen je i pogubljen 317. godine za Lucinijeva progona, kojom prilikom mu je odrubljena glava. Ta je glava kao dragocjena relikvija godine 972. došla u Dubrovnik čiji je zaštitnik.  

ispred crkve dijelili su se posteri Milenijske fotografije snimljene 6.kolovoza 2005. u Vidu. Prihod od prodaje (10 kn primjerak) ide za uređenje crkve.