->  FOTO 2008. >>> 10.5.2008.: predavanje na krovu muzeja

 

Predavanja u muzeju
Vid, 10.5.2008.godine (BM)

Na krovu Arheološkog muzeja Narone, u organizaciji Salona Matice hrvatske održana su predavanja Domagoja Vidovića na temu "Stanovništvo Vida od srednjeg vijeka do današnjih dana" i Mate Kapovića "Treba li govoriti pravilno?".

Domagoj Vidović rođen je 1979. u Metkoviću, podrijetlom iz Vidonja. Završio je studij lingvistike i hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je danas apsolvent na doktorskom studiju lingvistike. Zaposlen je na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Uže su mu područje znanstvenoga djelovanja onomastika rubnih hrvatskih područja, čakavska i štokavska dijalektologija te akcentologija. Bavi se i prevođenjem s esperanta. Na razvalinama antičke Narone u srednjemu vijeku niče novo naselje pod imenom Vid, koje se nalazilo u sastavu humske župe Luka. Teške povijesne okolnosti i rubni položaj na razmeđu utjecaja velikih sila uzrokovali su česte i intenzivne migracije u tome području, kojih se tragovi i danas ogledaju u jezičnim značajkama mjesnoga govora, pa čak i u prezimenima današnjih stanovnika

>>> poslušajte predavanje autora (2,9 MB)

(isti možete po downloadu poslušati u winamp ili windows media playeru; nedostaje dio predavanja od početka)

 

Mate Kapović rođen je 1981. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu završio studij lingvistike i kroatistike. Radi kao viši asistent na Odsjeku za lingvistiku, na kojem je i doktorirao. Bavi se poredbenopovijesnom lingvistikom, dijalektologijom i sociolingvistikom.

Često se čuje da se ljudi pitaju "a kako se to kaže pravilno?", "je li to pravilno?" i sl. S druge strane, ljudima se nerijetko poručuje da više ne znaju govoriti hrvatski, da ne znaju što koja riječ znači, da iskrivljuju i nagrđuju svoj jezik, da govore "nepravilno"... Želite li saznati više o "pravilnosti" i "nepravilnosti" u jeziku, te o tome što je u hrvatskom jeziku doista "pravilno", dođite na predavanje Treba li govoriti pravilno?.

U uvodu svog predavanja kojeg je održao u Zagrebu a ovdje ponovio, Kapović je naveo da zvuči prilično bezazleno iako ispada da to i nije jer se njegovo predavanje nekima i ne dopada, te da su ga u novinama nazivali jezičnim revolucionarom mada on smatra da to i nije.

Osnovna teza koju autor iznosi jest da u jeziku nema pravilnog i nepravilnog. Znanstveni i lingvistički jezikoslovno gledano ništa u jeziku ništa nije pravilno i nepravilno, ni za jednu riječ nemožemo reći da je pravilna ili nepravilna... >>>download (3,21 MB)

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge