->  FOTO 2010. ->  29.8.2010.: Oproštajna misa don Stanka Vrnoge kao župnika Vida >>> zahvala Župnog pastoralnog vijeća

 

Dragi don Stanko

 

Godinu 1995 svi ćemo pamtiti kao kraj Domovinskog rata i početak obnove Lijepe naše, a mi župljani župe Gospe Snježne pamtit ćemo je i po Vašem dolasku, te kao godinu početka duhovne i ine  obnove pod Vašim patronatom. Danas 15 godina poslije svi se dičimo uređenim prostorom oko crkve u Prudu i same crkve Sv. Ivana, te dvorane u prizemlju iste, uređenim prostorom oko crkve na  Dragoviji, novom župnom kućom i napose ovim  hramom.  Svojim strpljivim radom sa svakim napose mnogima ste otvorili nove spoznaje o sebi samima, otkriše u sebi pjesnike, kroničare, pjevače i slično. Iako u poodmaklim godinama počeli ste sa svojim elektroničkim opismenjavanjem u svrhu stvaranja arhivske građe župe, radeći na računalu poput dvadesetogodišnjaka danas imamo popriličnu bazu podataka a  Župni list izlazi već jedanaest godina čiji ste Vi osnivač i urednik. Tehnologiju i njene pozitivne strane znali ste iskoristiti u svrhu promicanja  riječi Božije tako smo već više od godinu dana jedina župa u Hrvatskoj koja putem Interneta prenosi svako Euharistijsko slavlje iz ove crkve.

Po dolasku prvo ste počeli ozbiljan rad sa pjevačima na početku sami a poslije uz pomoć časnih sestara i drugih stručnih osoba, danas smo jedna od najraspjevanijih župa sa četiri skupine koje pjevaju u crkvi  i to, Klapa SV VID nastala iz zbora mladih, Zbor mladih,  Mješoviti zbor i čuvari tradicijskih napjeva Župni pučki pjevači.  Svi u župi za Vas su bili jednaki bez obzira na izgled, imovno  stanje i intelektualni stupanj obrazovanja, pravi pastir ovog stada. Oltar niste koristili u raspirivanju mržnje ni u političku tribinu već za promicanje istinskih vrijednosti poput mira, ljubavi, poštovanja, vjere i drugih pomalo zabačenih vrednota. U crkvu smo dolazili radi Vaših propovjedi jer prispodobe i događaji iz Evanđelja i Svetog pisma znali ste jednostavno protumačiti,  prenijeti u naše doba, u naše mjesto, u naše domove, u naša srca,  zvučala su životno i stvarno iako su napisana prije dvije i više tisuća godina. Učili ste nas da ne čitamo ono što piše u tim djelima već da razmišljamo što napisano znači. Nakon mnogo „vatrenih“ i „dimnih“ Božića zahvaljujući isključivo Vašem radu već dugo godina imamo radosne i vesele Božiće bez petardi i grmljavine dinamita što su prepoznali  mnogi iz okolnih župa koji dolaze taj blagdan mira proslaviti u  našoj župi.  Sve planove i odluke vezane za župu donosili ste u suglasju sa Članovima župnog Pastoralnog Vijeća  stavljajući se tada  njima uz rame kao prvi među jednakima . Nažalost ima i onih župljana  koji su odluke Pastoralnog Vijeća spočitavali Vama čineći Vam razne neugodnosti pa i vršeći svojevrsni teror nad vama ali Vi ste sve to  strpljivo i ponizno  otrpjeli zbog   mira i sloge u ovoj zajednici.

 Danas nam se osjećaji miješaju ne znamo jesmo li veseli ili tužni bili se smijali ili plakali, ova crkva danas  djeluje svečarski a u zraku je neka sjeta, veseli nas  spoznaja da smo imali čast upoznati Vas, slušati Vas, živjeti i raditi s Vama. Obuzima nas osjećaj tuge kada shvatimo da nas napuštate, odlazite iz naše sredine ali  ne iz naših misli i srdaca. Ostavili ste neizbrisiv trag u našoj župi kao svećenik duboke vjere i kao čovjek župnik koji je volio i razumio svakog čovjeka.

Dragi don Stanko na kraju sve što možemo još reći je  HVALA, HVALA VAM NA SVEMU, sve ovo što ste učinili nastojat ćemo očuvati a započeto završiti kako smo zajedno predvidjeli sve to nama na ponos a vama na čast i na slavu dragomu Bogu.

 

Hvala Vam don Stanko i Bog vas poživio još mnogo godina u zdravlju i veselju.

 

Vid 29.08.2010 godine

 

ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE

Župe Gospe Snježne