->  Foto 2010 >>> 12.1.2010.: karta područja

 

Za one koji nisu s ovog područja, a kako bi bolje vidjeli opseg poplave i stradalo područje, ovdje donosim kartu tog dijela. Ljubičastom bojom okvirno je označeno "trenutno" jezero, odnosno poplavljeno područje. Toponim "Orapak" označava mjesto koje je bilo poplavljeno na dijelu ceste koja od Metkovića preko Kule Norinske vodi prema Vrgorcu i dalje (Ravča-autocesta). Cesta od Kule Norinske preko Matijevića (nalaze se između Kule i Momića), Momića i Podrujnice (između ta dva mjesta također je na jednom predjelu voda poplavila cestu i prekinula promet) ide padinom brda Rujnica i nalazi se na povišenom mjestu, tj. ide rubom gdje je voda bila ispod ceste a kuće su s gornju stranu ceste. Na dijelu "Orapak" cesta preko blata-močvare prelazi na drugu stranu (na karti mali ravni dio) u dužini od oko 200 metara i nalazi se oko 1 metar iznad močvare. S gornju stranu ceste je također blato i novonastalo jezero koje se prelijevalo  na dojnju stranu ceste. Tim pravcem pristižu slijevne vode iz Jezera kod Vrgorca. Crvenom bojom od Pruda do Kule Norinske iscrtan je Norin. Kod Kule Norinske ulijeva se u Neretvu.

Plavom crtom označena je cesta od Metkovića do Vida. Manji, drugi,  krak ceste koji vodi iz Metkovića preko Glibuše i spaja se s glavnom cestom prema Vidu oko 300 metara prije mjesta. Uz tu cestu (preko Glibuše) niz je kuća koji je teško stradao u poplavi. Županijska cesta koja ide iz Metkovića do Kule Norinske, (prati tok Neretve) nije bila poplavljena jer se nalazi na uzvišenom položaju. Naime, uz Neretvu je željeznička pruga (BiH-Metković-Ploče) koja također prati Neretvu (ide rubom) i na višem položaju od ceste (oko 1 metar) a oboje su zaštitni nasip (širine oko 10m) koji brani da bi se Neretva spojila sa ovim zaokruženim bazenom. Kako fizički voda iz ovog bazena, omeđena sa svih strana visokim brdima i uz Neretvu nasipom ima samo jedan izlaz onaj na Kuli Norinskoj ispod mostova (željeznički i cestovni jedan uz drugi) širine nekoliko metara a zbog velikih padalina i uzvodnih slijevova na tom dijelu područja te visokog vodostaja Neretve nije bilo moguće da oteče, nastala je ova poplava.

Veliki dio slijeva pristiže i van ovog područja: iz polja Jezero (nije fizičko jezero) kod Vrgorca (dovodi vode riječicom koja izvire blizu Orapka i ulijeva se u Norin kod Podrujnice), te Norina koji dovodi vode iz slijeva podzemnim tokovima iz pravca Ljubuškog. Iz Vida do Orapka (prateći crtu) ide makadamska cesta koja je negdje na sredini bila poplavljena i gdje se nije moglo proći. Zeleno žuti krug u Metkoviću je okvirno područje koje gdje su kuće u cijelosti poplavljene. Za dio s drugu stranu granice (od Metkovića prema Gabeli) nemam podataka. Cesta kod graničnog prijelaza na tom dijelu je također bila poplavljena i zatvorena. Ukoliko netko ima fotografije s tog područja (kao i s desne strane grada) molio bih da mi ih pošalje pa da objavim na ovim stranicama kako bi prikazali tragične posljedice poplave.

Nadam se da sam i onima koji ne poznaju dobro ove krajeve, bar malo pojasnio cijelu situaciju.

(ukoliko je bilo grešaka u tekstu posljednjih dana (uz slike) nadam se da nećete zamjeriti jer ih zbog brzine pisanja i objave nisam stigao pregledati). BM