->  Foto 2013 >>> 10.5.2013.: -pješački most u Vidu-reagiranja

 

NEKA SE ZNA

Početkom predizborne kampanje za lokalne izbore, jedna od političkih opcija za mjesto Vid između ostalih  planova navela je i izgradnju pješačkog mosta preko Norilja. Nema u tome ništa sporno osim  što ideju predstavljaju kao svoju, a to nije istina.

Naime, prije nekoliko godina pripremao sam opsežan elaborat dugoročnog razvoja mjesta u svrhu pripreme javne rasprave za Detaljan plan uređenja (DPU) mjesta (koja još nije počela). U jednoj od točaka naveden je prijedlog  pješačkog mosta sa dna sportsko-rekreacijskog  dijela Plivora (nekadašnja Češina livada) preko Norilja do kraja ulice Tade Suton. Zamisao je da posjetitelji nakon što parkiraju svoja vozila pješice prođu starim dijelom mjesta pa bi taj, sada  dosta zapušten, dio sigurno oživio, a na vlasnicima  bi bilo da urede stare kuće i u njima otvore različite  sadržaje poput suvenirnica, konoba, galerija, smještajnih kapaciteta i sl. Tu ideju sam dao na razmatranje i dvojici inženjera (inače usko verziranih za mostove) više zbog dolaženja do podataka o izvedivosti takvog projekta u tako specifičnim uvjetima i okolišu.

Spomenuti elaborat upakiran kao plan razvoja mjesta prije dvije godine predan je na gradski protokol te su za vrijeme nedavno otvorene javne rasprave o Izmjenama i dopunama  prostornog plana uređenja grada Metkovića predstavnici Instituta IGH-a, koji izrađuju plan, spomenuli da će se o toj problematici vezanoj uz Vid  posebno raditi. Ovo napominjem jer bez uvrštenja ove ideje u Detaljni plan pa potom dobivanja raznih suglasnosti od konzervatora, utjecaja na okoliš, ekonomske opravdanosti i drugih  nema ni pomisli o izradi projekta pa tek onda gradnje. Iz sadašnjeg kuta gledanja da se sve te radnje uspješno i obave izgradnja ne bi počela za 10-15 godina.  

Poanta ovog mog obraćanja nije da se o tome mostu ne priča, naprotiv iz svakog razgovora rodi se nešto korisno, i jednom kad se most počne graditi neće biti važno tko je dao ideju, što nije važno ni u ovom trenutku, već je bitno da netko prisvaja tu ideju, iako u njenom stvaranju i oblikovanju nije ni na kakav način sudjelovao. Ove svoje tvrdnje mogu potkrijepiti mnogim dokazima, a mogu li oni?! 

Marko Marušić

 U Vidu 10. svibnja 2013.