->  Foto 2017 >>> 27.8.2017.: -Neokatekumeni u Vidu

Neokatekumeni u Vidu 27.VIII.2017.

Don Filip Celent danas je predvodio misno slavlje u župnoj crkvi Gospe od Snijega. Već nekoliko dana na području doline Neretve uočena su dva muškarca koja bez ikakve „prtljage" pješače i razgovaraju sa onima koje susretnu usput. Naime oni su članovi NEOKATEKUMENSKOG PUTA  pri katoličkoj crkvi koji idu u parovima i promiču Riječ Božju. U tom svom misijskom poslanju dvije noći su prespavali u našoj župi i danas popodne kreću dalje dolinom pa put Makarskog primorja. Idu bez novaca, mobitela i drugih osobnih potrepština  samo sa BIBLIJOM pod rukom  nude se svima  na koje naiđu a žele ih saslušati. Dvojac kojeg je u ovom misijskom putu dopala naša dolina su don Filip Celent i laik Stjepan Srednjoselac iz Slatine. Don Filip je sin tragično preminulog proslavljenog veslača Zlatka Celenta i jedan je od petero sinova svojih roditelja, od kojih su on i stariji brat svećenici a dva brata bogoslovi, peti je sa svojom suprugom i petero djece u misijskom poslanju u Engleskoj. Još jedna posebnost vezana za njegovu bližu obitelj su kćeri njegove tete udane Mladineo koje su u karmelićanskom samostanu u Avili. Stipe Srednjoselac je laik po profesiji policajac otac jedinog sina Matea koji je također bogoslov u istom redu kao  don Filip. (txt i foto Marko marušić)

>>> Propovijed don Filipa, audio zapis

TKO SU NEOKATEKUMENI ?

Neokatekumeni ili neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji je osnovao Španjolac Kiko Argüelo i njegova suradnica Carmen Hernández 1964. u Madridu. Ovaj pokret sebe drži katekumenatom za odrasle, tj. putem kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Biblija je ključni element na tom putu, a u srcu neokatekumenata je euharistija. Neokatekumeni na poseban način vrjednuju i slave vazmeno bdjenje, a metodološka specifičnost im je katehizacija i kerigmatski navještaj. Cilj im je na poseban način otkriti ono što nedostaje kršćanima današnjega doba i to nadopuniti, što se na poseban način čini otkrivanjem snage i ljepote krštenja.

Znakovito je stoga ime neokatekumeni, koje su sebi izabrali. Naime, u prvim stoljećima Crkve katekumeni su bili odrasli ljudi koji su se obraćali na kršćanstvo, te se pripremali na krštenje. Da bi izrazili potrebu da se i danas kod već krštenih vjernika produbi kršćanska svijest i dozovu u pamet krsna obećanja, odlučili su to izraziti i terminologijom.

Premda se ponekad javljaju poteškoće koje prate gotovo svaki pokret, ipak po svojim načelima neokatekumenski put izražava spremnost da bude suradnička snaga biskupima i svećenicima, a nipošto istrgnut iz župnoga pastorala, kao što je izjavio sam Kiko da žele biti dijecezanski pokrsni katekumenat.

Ivan Pavao II, Pismo “Ogniqualvolta” od 30.08.1990. (AAS 82 [1990] 1513-1515): "..priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije, valjane za društvo i za današnja vremena. Stoga žarko želim, da braća u episkopatu vrednuju i pomažu - zajedno sa svojim prezbiterima - ovo djelo nove evangelizacije, kako bi se ono ostvarilo prema smjernicama predloženim od njegovih inicijatora, u duhu služenja mjesnom ordinariju i zajedništva s njime te u kontekstu jedinstva mjesne Crkve sa sveopćom Crkvom."

Benedikt XVI., Rim Audijencija 17. siječnja 2011.: Neokatekumenski put pomaže obnovi i učvršćivanju kršćanske inicijacije u župama i biskupijama, promičući postupno i radikalno ponovno otkrivanje bogatstva krštenja, pomažući da se kuša božanski život, nebeski život koji je Gospodin započeo svojim utjelovljenjem, svojim dolaskom među nas, svojim rođenjem kao jedan od nas. Taj Božji dar svojoj Crkvi stavlja se biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja u vjeri.

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge