->  Foto 2018 >>> 14.12.2018.: -Završen 3D model antičke Narone

Završen 3D model ANTIČKE NARONE

Nakon 18 mjeseci rada na 3D modelu (nije animirani film) i video renderiranju Narone rad je konačno završen. Zbog programskih ograničenja za sada nije programirana aplikacija za smartphone.

Autor video renderiranja je Martin van der Meijde iz Arnhema, Nizozemska, 3D modela Narone Stipan Ujdur iz Opuzena te suradnik na 3D modeliranju Ivan Popić također iz Opuzena.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača Karla Patscha „ ZUR GESCHICHTE UND TOPOGRAPHIE VON NARONA'' iz 1907. (Povijest i topografija Narone). Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta, koji je stručno napisao kako se organizira i gradi. Autentičnosti 3D modela mnogo su doprinijele skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete. Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. Sve 3D modele je moguće mijenjati- dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.

Kako je naveo g. Ujdur, ovo je mali božićni poklon Vidu, posebno njegovim unucima Petru, Duji i Luki Volareviću iz Vida zbog kojih je i ušao u ovaj veliki projekt.

Link na 3d video:  https://www.youtube.com/watch?v=TBlWItJui6I