->  Foto 2018 >>> 12.3.2018.: -Biciklistički trening za djecu

Biciklistički trening za djecu

11.3.2018.-Biciklistički klub Metković započeo je s treninzima sa najmlađima. Dvanaestero djece prvi put pokazalo je svoje umjeće na 2 kotača na prvom dječjem treningu kluba kojeg je vodio Dalibor Talajić, predsjednik kluba na platou pored crkve. Trening je protekao u upoznavanju, utrkivanju i na kraju malom foliranju iskusnijih.

Svakodnevno slušamo kako su djeca naša budućnost i da ulažući u njih ulažemo u budućnost. No, nažalost naša djeca su sve manje aktivna i sve se više odmiču od prirode i fizičke aktivnosti. Vježba na svježem zraku jako je važna za zdrav razvoj djece i zdrav razvoj adolescenata. Dugo sjedenje u školi, povećana zabava ispred računala i mobitela uzrok su manje fizičke aktivnosti mlađe generacije. Stoga je idealno pružiti našoj djeci i mladima sport koji ih povezuje s tjelesnom aktivnošću, igrom i zabavom. Biciklizam je idealan za to. Djeca provode vrijeme u prirodi i na taj način uče kako se kretati samostalno kroz područje. Kako ističe Talajić, posebnu pažnju žele posvetiti djeci koja imaju problema s koncentracijom i hiperaktivnošću u školi, a takvih je danas puno više nego u prošlosti. Moderan način života roditelja i sviju nas ostavio je danak na djecu. Takva djeca trebaju pomoć jer oni svoju energiju nemaju gdje usmjeriti i tu se događa problem. Natjecanje, adrenalin, timski rad i na kraju mentalni i fizički napor je najbolja terapija takvoj djeci.

Nažalost, koliko god su spremni pomoći djeci i ulagati u njih financije su najveći problem za organizaciju dječje međunarodne biciklističke lige, kupnju bicikla i opreme. Ipak, u klubu ističu da ne žele da dječji snovi ostanu nedosanjani zbog materijalnih stvari. Za budućnost djece a posebno djece iz manjih sredina, koja su u mnogo čemu zakinuta, spremni su tražiti pomoć i uložiti sav napor u ostvarenje cilja. Žele naći njihovu „dobru vilu“ koja snove pretvara u stvarnost.

Klub planira organizirati dječju biciklističku ligu na području cijele doline Neretve, te općini Pojezerje, kao i gradovima u susjednoj BiH Mostaru i Ljubuškom. Zasad je sigurno da će liga imati 6 utrka i to u Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Otrić -Seocima, Ljubuškom i Mostaru. Isto tako u planu je proširenje na grad Vrgorac, te ostale zainteresirane općine u Hrvatskoj i BiH. Realan i očekivan godišnji broj utrka bio bi 10 s tendencijom rasta. Utrke lige započet će sa školskom godinom 2018./2019. i održavati će se vikendima, a kalendar istih će se napraviti u suradnji s područnim školama. Staze za utrke biti će prilagođene djeci i njihovom uzrastu, a djeca će se natjecat u kategorijama U-8, U-10, U-12, U-14 i U-16. Na svakoj utrci najbolji po kategorijama bit će nagrađeni medaljama i prigodnim poklonima, poredak po kategorijama će se bodovati i zbrajati poslije svake utrke, te će se u posljednjoj utrci lige proglasiti ukupni pobjednici po kategorijama. U prošlosti je razdoblje djetinjstva predstavljalo najaktivniji dio ljudskog života, vratimo današnju djecu u prošlost i dajmo im da imaju djetinjstvo kakvo smo mi imali.

Podsjetimo, klub već nekoliko godina organizira biciklističku utrku "Stipe Čamber" na području naše župe a na istoj je održana i dječja utrka kojoj je nazočilo oko 60-ero djece. Najmlađi član kluba 9-godišnji Marko Talajić redovno nastupa na utrkama s odraslima vozeći cijelu zahtjevnu stazu. >>> Info: Biciklistički klub Metković

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

(foto BK Metković)