www.vid.hr

8.kolovoza 2019.-Na današnji dan obilježava se godišnjica smrti Stjepana Radića koji je preminuo je 8. 8. 1928. od posljedica atentata u beogradskoj Narodnoj skupštini gdje ga je ranio clan srpske radikalne stranke Puniša Račić u atentatu 20. lipnja 1928. u napadu na predstavnike HSS-a. Kako bi dostojno obilježili smrt ovog hrvatskog velikana, grupa vidonjaca odlučila je na današnji 1988. godine odnijeti buket cvijeća, za godišnjicu smrti Stjepana Radića i staviti na njegov spomenik koji se tada nalazio u gradskom parku u Metkoviću.

Zatražili su odobrenje za okupljanje na javnom mjestu što je izazvalo oštre reakcije Centralnog komiteta ne samo u Metkoviću nego i šire. Uslijedila su policijska ispitivanja, prijetnje, partijski sastanci itd. Inicijativni odbor je i pored svega odlučio ići do kraja. “Čuvari poretka” su nas htjeli i oružjem zastrašiti, mogli su se vidjeti na svim prilazima Metkoviću tog dana. Što je normalno, budući smo im zadavali strah naoružani cvijećem. Tog dana (8. kolovoza 1988.) našli smo se po dogovoru na ulazu u park gdje se nalazio spomenik. Na naše iznenađenje, što je sigurno bio udarac za CK i policiju, pridružilo nam se više stotina osoba iz Metkovića i okoline dajući nam podršku. Položili smo vijenac uz prigodan govor nakon čega smo se razišli. Ovdje sam ukratko htio podsjetiti na taj događaj kojemu se može posvetiti puno više prostora, jer to je je bilo ZABRANJENO u ondašnje vrijeme. Tko zna možda obilježimo obljetnicu ove godine?

Za one mlađe, Stjepan Radić bio je bio je hrvatski političar, književnik, prevoditelj i publicist prije drugog svjetskog rata. Jedan je od velikana hrvatske povijesti.

Iko Vučić

spomenik Stjepanu Radiću ispred Gradskog kulturnog središta kamo je vraćen nakon Domovinskog rata