->  Žudije -> FESTIVAL žudija>>>  Sastanci, Knin, 5.4.2008.

 

Sastanak žudija u Kninu

Knin, 5.4.2008.g. (Tekst i foto Marko Marušić)

U prostorijama franjevačkog samostana Sv Ante  Knin održan je sastanak predstavnika župa  sudionika  VIII FESTIVALA ŽUDIJA koji je održan 24.03.2008.g. u Šepurinama  na otoku Prviću. Teme sastanka su bile osvrt na prošli Festival, način kako registrirati i u kom pravcu razvijat iste te okvirno iznošenje scenarija IX Festivala koji će se održati u Kninu. Sastanku svojevrsnoj Skupštini festivala nazočili su predstavnici 15 župa i to: Uznesenja Marijina- Prvić Šepurine, Svetog Duha-Tisno, Sv. Nikole- Metković, Sv. Mihovila- Oklaj Promina, Presvetog trojstva- Rogotin, Gospe Karmenske- Bagalovići, Našašća sv. Križa- Vodice, Sv. Ružarija- Vrlika, Sv. Stjepana prvomučenika- Opuzen, Posrednice svih milosti- Katuni Kreševo, Uznesenja Blažene Djevice Marije- Baška Voda, Sv. Jurja – Desne, Sv. Frane – Betina, Snježne Gospe – Vid i domaćin Sv. Ante – Knin. Trend stalnog rast sudionika svojim dolaskom  potvrdila je ovaj put jedna od najstarijih neretvanskih  župa Sv. Jurja iz Desana čime se broj neretvanskih sudionika popeo na 9.

Skup je najprije pozdravio gvardijan fra Petar Klarić  ukazavši na značenje ovog događaja za Knin ali i koristi samom Festivalu od domaćinstva Knina.  Predstavnik ovogodišnjih domaćina gospodin Marko Vlahov osvrnuo se na sam tijek i sprovođenje organizacije zahvalivši se svim sudionicima. Šime Strikoman idejni začetnik ove manifestacije i glavni pokretač svih noviteta posebnu zahvalu pored domaćina uputio je FRANI LUČIĆU koji je uložio mnogo napora stavljajući se organizatoru, sudionicima i posjetiteljima na raspolagnje.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac zbog službenih obveza pored najave nije mogla biti na skupu a telefonskim putem pozdravila je sve nazočne i zaželila im uspješan rad te ih pozvala na idući festival. Nakon rasprave  razmjene ideja i iskustava sastanak je zaključen dogovorom da slijedeći prošireni bude 29.11.2008 na kojem bi se usvojio Statut Festivala i programska shema iduće manifestacije.

Pozivaju se svi sudionici festivala žudija da dostave tekst o običajima čuvara Kristova groba u svojim župama kako bi se uredila brošura sa svim sudionicima i buduća web stranica. Tekst možete poslati na naš e-mail ili na mail Šime Strikomana

klikni za uvecanje

klikni za uvecanje

klikni za uvecanje

klikni za uvecanje

klikni za uvecanje klikni za uvecanje klikni za uvecanje klikni za uvecanje
klikni za uvecanje klikni za uvecanje klikni za uvecanje klikni za uvecanje
klikni za uvecanje klikni za uvecanje klikni za uvecanje klikni za uvecanje