->  Žudije -> FESTIVAL žudija>>> Sastanci, Knin 29.11.2008.

 

Knin, 29.studenog 2008.g.

Dan uoči prve nedjelje Došašća u  Kninu je održana skupština Festivala Žudija koji je svojevrsna smotra uskršnjih običaja kršćana sa ovih prostora. Sastanak je održan u samostanu Svetog Ante. Od evidentiranih 27 župa u kojima se njeguje tradicija čuvanja Božjega groba tijekom Velikog tjedna, nazočili su predstavnici 14 župa, uz  domaćina gvardijana kninskog franjevačkog samostana fra  Petra Klarića bili su još etnolog svjetskog glasa profesor Vido Bagur, profesor  šibenskog veleučilišta mr.sc. Petar  Gardijan, direktor TZ Knin gospodin  Ante Šimić, poznati snimatelj  tvorac ove manifestacije Šime Strikoman i 24 predstavnika župa: Našašća Svetog Križa- Vodice, Marijina Uznesenja- Šepurine, Gospe od Rožarija- Vrlika, Sv. Mihovila – Promina Oklaj, Navještenja blažene Djevice Marije- Vrgorac, Uznesenja Blažene Djevice Marije- Bast Brela,  Svetog Frane  - Betina, Sv. Ante Padovanskog – Komin, Sv. Jurja mučenika – Desne, Gospe od Snijega – Vid, Sv Nikole Biskupa – Metković, Gospe  Karmenske – Bagalovići, Presvetog Trojstva – Rogotin i domaćini Svetog Ante – Knin.

Kao što se dogovorilo na prošlom sastanku održanom 5.travnja, također u Kninu, za ovaj sastanak predviđeno je upoznavanje sudionika sa detaljima idućeg festivala sa mjestima i vremenima događanja. Nakon uvodne molitve i govora fra Petra  glavni koordinator domaćina  gospodin Dražen Jurković iznio je kratak program festivala sa mjestima i pravcima kretanja i to:

  • Dolazak svih sudionika do 9:00 pred Srednju školu gdje će se presvući i pripremiti za nastup.

  • Autobusima se prebacuju na parkiralište u blizini crkve Sv Ante gdje će se počastiti i postrojiti za defile kroz grad

  • Od crkve se kreće poredani redoslijedom kojim će nastupati uz pratnju svojih  pučkih pjevača ili KUD-ova ide se do tvrđave.

  • U 12:00  početak prikazivanja svake skupine za sebe.

  • Nakon završetka posljednje župe (budući domaćin)  i predaje prelazne statue zajednički ručak za uskršnjim stolom.

Ukoliko vremenske nepogode onemoguće održavanje na otvorenom cijeli  program sa tvrđave seli se u crkvu GOSPE VELIKOG HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA. Zaključeno je da će svaka župa imati pet minuta za promociju te da bi bilo poželjno dostaviti organizatoru (domaćinu) točan opis nastupa  sve u svrhu raznovrsnosti  s naglaskom na posebnosti pojedine župe. Profesor Bagur  istaknuo je važnost ovog festivala u očuvanju uskršnjih  običaja te napomenuo kako treba poseban akcent dati pučkom pjevanju jer je ono sigurno neizmijenjeno i stoljećima dok su odore u većini slučajeva doživjele neke modifikacije kroz povijest, tako da će se nakon dosadašnje  slike običaja dobiti i ton istih. Ovo svojevrsno „uskrsnuće“ običaja  ne treba po njegovu podrediti vremenu već istaći ono najbitnije, ne forsirajući  vrijeme da nebi prešlo u dosadu, sve snimatelje zamoliti da ne podređuju nastupe sebi već da se oni prilagode izvođačima kako bi se i na taj način osigurala izvornost prikaza.

Profesor Gardijan odao je priznanje svim nazočnima na njihovom trudu u  njegovanju i očuvanju ovog bogatstva te da ustraju na ovakvim druženjima pored toga što to od njih traži velika odricanja. Za modificiranje pojedinih odora smatra da je neizbježno ali da treba zadržati posebnosti istih kako u skoroj budućnosti ne bi postali svi jedoobrazni jer raznolikost nas je dovela do ovih susreta pa bi tako trebalo i ostat. Spoznaja da ovakve običaje ne njeguje ni jedan europski narod osim Hrvata treba sačuvati i prigodom skorog ulaska u europske integracije i to unijeti kao dio naše posebnosti.

Kao i na prošlom sastanku kad se priključila župa Desne ovaj put novo pridošli sudionik je župa N.B.D. Marije iz Vrgorca u kojoj tradicija čuvanja Kristova groba od strane RONDARA traje s malim prekidima još od „Turskih vrimena“. Nakon sastanka, dok su domaćini servirali stol, za zajednički objed fra Petar je nazočne odveo u obnovljenu crkvu svetog Ante i ukratko ih upoznao sa povijesti i trenutnim stanjem u crkvi i cijeloj župi.

 (foto reportaža sa planom prolaska žudija uskoro)

Marko Marušić

sastanak je održan u samostanu Svetog Ante

fra Petar Klarić u crkvi svetog Ante

"privremena" crkva u sali nekadašnjeg TVIK-a, do izgradnje nove crkve: