->  Žudije ->FESTIVAL žudija >>> 10.vodički festival u Metkoviću

 

DESETI  VODIČKI FESTIVAL ŽUDIJA U METKOVIĆU 05. TRAVNJA 2010.

Ovogodišnji jubilarni, deseti, po redu Vodički festival žudija će se održati u Metkoviću za Uskršnji ponedjeljak, 05. travnja u župi Sv. Nikole. Festival koji je nastao nakon snimanja treće Milenijske fotografije Šime Strikomana, do sada se održavao u Vodicama ( od 2000-te -2006.-te), Vidu (2007.), Šepurini na otoku Prviću (2008.) i Kninu (2009.).

Ove godine za nastup na festivalu se prijavilo 26 skupina Žudija – Čuvara Kristova groba, iz Hrvatske i susjedne nam Bosne i Hercegovine. Na festivalu će ove godine biti oko 600 sudionika.  Po prvi puta sudjeluju  čuvari iz Vrgorca, Selca na otoku Braču i Lobora iz Hrvatskog Zagorja.

Festival počinje Smotrom svih skupina u 11,00 sati. U 12,00 sati će se snimati Milenijska fotografija i počinje program Festivala uz  izravni prijenos na HRT 2.

Organizatori ovogodišnjeg Festivala su: župa Sv. Nikole - Metković, Grad Metković, Vodičke Žudije, Luka Lipić i  Marko Marušić. Pokrovitelj festivala Grad Vodice.

 

POPIS ŽUPA sudionika:

1. NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA – Vodice

2. SVETOG NIKOLE BISKUPA – Metković

3. SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA – Vlaka

4. UZNESENJA MARIJINA - Prvić Šepurine

5. SVETOG DUHA – Tisno

6. SVETOG MIHOVILA - Oklaj-Promina

7. PRESVETOG TROJSTVA – Rogotin

8. GOSPE KARMELSKE – Bagalovići

9. SRCA ISUSOVA I MARIJINA  - Vidonje-Mlinište

10. SVETOG ANTE PADOVANSKOG – Knin

11. SNJEŽNE GOSPE – Vid

12. SVETOG MARTINA – Sumartin

13. SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA – Brela

14. SVETOG FRANJE ASIŠKOG - Imotski

15. SVETOG MIHOVILA - Vareš (BiH)

16. SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA – Opuzen

17. UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARINE - Katuni-Kreševo

18. SVETOG ANTE PADOVANSKOG – Komin

19. GOSPE OD RUŽARIJA – Vrlika

20. UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARINE - Baška Voda

21. SVETOG FRANE – Betina

22. SVETOG JURJA MUČENIKA – Desne

23. MAJKE BOŽJE BISTRIČKE - Marija Bistrica

24. Navještenja B.D.M. (Blažene Djevice Marije) – Vrgorac

25. Gospe Karmelska, Selca, otok Brač

26. Viteško društvo sv. Križ  - Lobor

 

O Vodičkom festivalu Žudija

Ispred župne crkve, 2001. godine, na inicijativu vodičkog akademskog snimatelja Šime Strikomana, održavao se susret i snimanje milenijske fotografije čuvara Kristova groba iz Dalmacije. Uz Vodičke žudije okupili su se čuvari Kristova groba iz Tisnoga, Šepurina s otoka Prvića, Vrlike i Metkovića. Vodički žudiji su tema koja je Šimu Strikomana od najranijeg djetinjstva svojim dramatskim i vizualnim efektima oduševljavala, te je na najrazličitije načine bio sudionik tog vjerskog događanja.

Danas je ta tema prepoznata kao izuzetno vrijedan spektakl hrvatske pasionske baštine koju je Strikoman, kao umjetnik, snimatelj i fotograf, potaknut željom za osnaženjem običaja, svojim radovima otkrio široj javnosti. Tako se Strikomanova fascinacija tom tematikom pretočila u fotoalbumske serijale izuzetne umjetničke poetike poznate pod naslovom "Terra Croatica". 

Iz "Terre Croatice" proizašli su Milenijski susreti i Milenijska fotografija. Oni iskazuju potrebu jedinstva čovjeka tjelesno, emocionalno, intelektualno i duhovno vezanog za zemlju i druge ljude. One ukazuju na vječnu potrebu ljubavi i slobode čovjeka.

Ta ideja je prepoznata i od strane turističke zajednice grada Vodica tako da je dogovoreno da susreti žudija ubuduće postanu tradicionalni u Vodicama na Uskrsni ponedjeljak. U slijedećim godinama broj sudionika ove manifestacije sve se više povećavao, a naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u "smotru", a zatim i u "festival", te ima intenciju postati "međunarodni".

Uvidjevši da bi smotra nakon šest tradicionalnih susreta u Vodicama mogla postati monotona, te da bi se uskrsni običaji mogli pokazati i svima ostalim župama koje njeguju ovu pobožnu tradiciju, Strikoman je predložio da se svake godine ide u drugu župu, pa čak i u sredine gdje se ne njeguju takvi običaji, što bi uvelike doprinijelo očuvanju tradicijskih vrijednosti s time da se smotre svakako trebaju održavati na Uskrsni ponedjeljak jer je to državni praznik i svi su tada slobodni, a i ozračje je takvo da eventualno pomicanje sigurno ne bi pobudilo toliku pozornost. I tako se, nakon šest godina održavanja smotre u Vodicama, 2007. godine festival održao u mjestu Vid, pored Metkovića, 2008. na otoku Prvić mjestu Šepurine, 2009. u Kninu.

Ovaj festival nije natjecateljskog duha i spada u neprofitne aktivnosti, u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali i svi sa svojim posebnostima ukazuju u čemu i jest smisao svega ovog, a to je očuvanje kulturne baštine i skretanje pozornosti na lokalne običaje koji pomalo nestaju, te građenje poštovanja i razumijevanja među kulturama. Kroz festivalski okvir pokreće se želja i potreba manjih mjesta da obnove svoje običaje, da istaknu ljepote kojima će se identificirati, da se natječu u originalnosti i skupnim projektima koji povezuju ljude. Poseban adut je različitost svake grupe, koje to trebaju pravilno iskoristiti, pokazati najbolje što imaju, pokazati svoju lokalnu različitost i tradiciju, te razviti svoje priče koje privlače, osvajaju goste, grade imidž i brand mjesta – destinacije.

Ove godine uvodimo nešto novo, a to su pučki crkveni pjevači (mada su i do ovih godina oni pratili pojedine župe u njihovim predstavljanjima) koji bi trebali pjesmom pratiti čuvare Kristova groba svoje župe sve u svrhu raznovrsnosti s naglaskom na posebnosti pojedine župe. Pri tom se misli da svaka župa ispjeva nešto izvorno iz svoga kraja, neki napjev ili pjesmu za koju misli da je specifična, i naravno, da pripada korizmenom vremenu, odnosno napjevima.

Festival 2009.-Prvić Šepurine