->  Žudije -> FESTIVAL žudija>>> Sastanci; Komin, 17.4.2016.

 

Sastanak žudija u Kominu 17.IV.2016.

Svega petnaest dana nakon održanog Festivala u Imotskom održan je uobičajeni sastanak predstavnika čuvara Kristova groba u slijedećeg domaćina. Ovaj put nazočilo je najviše predstavnika do sada kada je u pitanju prvo druženje njih tridesetak iz 16 župa. Kako je i zamišljeno ovo je poslužilo kao osvrt na protekli festival da se skrene pozornost na dobro i ono šta bi trebalo možda malo mjenjati sve u svrhu veće gledivosti a da se ne izgubi na originalnosti.

Svi nazočni najprije su bili na slavljenju svete Euharistije koju je predvodio don Petar Perleta koji je na kraju Mise pozdravio sve sudionike i prepustio im crkvu da u njoj obave prvi dio sastanka. Na početku skupu se obratio redatelj festivala Šime Strikoman posebno pozdravivši predstavnika Imotskog gospodina Zorana Mustapića te mu zahvalio na veličanstvenoj organizaciji protekle manifestacije. Sam  Mustapić iznio je neke organizacijske pojedinosti kojima želi pomoći svim budućim domaćinima, istaknuvši ponajviše ulogu fratara u cijeloj organizaciji jer po njegovu sve što se zbilo u Imotskom bilo je njihovo djelo. Na tu temu nadovezali su se svi sudionici te se iz svega može iznijeti zaključak da se ubuduće trajanje prezentacije mora smanjiti na dvije minute, sve ovo zbog povećanja broja sudionika u odnosu na prijašnje godine kada je donesena takva odluka. Nastupi se moraju sihronizirati sa voditeljem programa, pjevačima i samim Žudijama. Kada ih voditelj počne najavljivati moraju početi vršiti prvi dio prikazivanja običaja. Put od polazne točke do pozornice mora biti kraći a one skupine koje svoje rekvizite ostavljaju pored Groba nakon padanja odnosno bježanja organizator treba što brže ukloniti. Sve ovo u svrhu dinamičnijeg festivala i njegove gledljivosti koja nebi smjela potrajati više od 1sat i 45 minuta. Ovim bi se dalo na značenju i završnom činu predavanja prelazne statue budućem domaćinu kao i onih u trajno vlasništvo organizatoru tek održanog.

Osvrnulo se i na podjelu hrane, kao prvo skrenuta je pozornost svim voditeljima koji dolaze na ovakve sastanke da ubuduće bolje prenesu dogovorene detalje, jer se primijetilo da upravo ta neupućenost pojedinaca ili cijelih skupina u program kod njih izaziva nezadovoljstvo. Domaćin koji organizira hranu za sudionike trebao bi je za njih posebno organizirano djeliti a za posjetitelje na drugom mjestu ili na istom ali uz bonove ili slično sve kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i neprikladne scene za ovu manifestaciju. Stalni pratitelj ovih zbivanja profesor Petar Gardijan u svom obraćanju apelira na nastavak ove misije kojom se javno pokazuje pripadnost kršćanskoj kulturi i proširuje duhovna dimenzija. Također je istakao nedostatak vizualnog znaka ili barijaka festivala na što se nadovezao Strikoman upoznavši nazočne da će do idućeg Uskrsa gospodin Jole Mateša izraditi jedno i drugo  po svom umjetničkom izričaju. Inače, Mateša je autor i prelazne statue Festivala. Na sastanku u Imotskom održanom u studenom 2015 pokrenuta je inicijativa o uvrštenju običaja čuvanja Kristova groba u NEMATERIJALNU KULTURNU BAŠTINU Republike Hrvatske. Šime je upoznao sve nazočne na činjenicu da to nemogu pokrenuti pojedine skupine za sebe već svi zajedno s područja županija dostaviti ispunjene formulare sa opširnim opisom običaja i po mogućnosti fotografijama te sličnim dokumentima. Prikupljeno objediniti i zajedno dostaviti na konzervatorske odjele županija kojoj pripadaju. Na kraju je istaknu kako pojedinačno nije moguće to napraviti navodeći primjer da ojkavicu i klapsko pjevanje nemože prisvojiti samo jedno mjesto ili klapa. Kako se od pojedinih skupina poteglo pitanje domaćinstva Strikoman je napomenuo da će se najesen održati sastanak na tu temu jer se svakodnevno javljaju novi prijedlozi te da će svi dobiti sadašnji prijedlog liste u svrhu argumentirane rasprave .

            U svrhu što kvalitetnije međusobne komunikacije mole se svi da svoje promjene kontakata ili voditelja skupina obavezno dostave koordinatorima Luki 0992181055 lipicluka@yahoo.com ili Marku 098 287185 marko.marusic@inet.hr

Na kraju sastanka koordinator Festivala Luka Lipić predao je Zoranu Mustapiću statue u trajno vlasništvo kao ovogodišnjem domaćinu koje zbog proceduralne pogreške nisu uručene u Imotskom, tu prigodu je Zoran iskoristio i zahvalio se svima koji su doprinijeli da manifestacija u Imotskom uspije te pozvao sve da posjete njihov grad a posebno ukazao na uprizorenje Muke Isusove koju organiziraju na Cvitnicu u popodnevnim satima.

U ime domaćina Ante Vuković pozvao je sve na zajednički ručak i usput objašnjavao približni plan domaćinstava ali o tome na idućem sastanku u listopadu.

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge