www.vid.hr

 

Izašao 22.broj župnog lista

"Ono što nije zapisano nije se ni dogodilo"

List možete uzeti u crkvama u Vidu i Prudu po cijeni od 20 kn

 

7.3.2017.-Po uobičajenoj praksi, župna kronika za prošlu godinu, radovi župljana objavljuju se u Župnom listu koji se izdaje uoči Uskrsa, tako je i ove godine tradicionalno na blagdan Cvjetnice. List se tiska već 18 godina. Ovaj broj po prvi put je cijeli tiskan u boji a cijena lista je za pokriće troška tiskanja. Kupnjom lista pomažete da ovo glasilo opstane što je vrijedan spomen naše župe!

Ovo je ujedno i poziv svima da već razmišljaju o pripremi teksta ovogodišnjih aktivnosti ili događaja vezanih za povijest župe za idući 23.broj. A tema je mnogo, samo treba uzeti djelić vremena za pisanje što ne bi trebalo biti teško: stariji bi se mogli prisjetiti događaja iz djetinjstva, opisati vrijeme u kojem su i kako živjeli, jer to su tragovi prošlosti koji su danas nezamislivi mlađim naraštajima a vrijedilo bi ih ovjekovječiti. Vrijedno bi bilo i da sekcije HSŠKD Narona pripreme neki tekst o aktivnostima kroz godinu (poseban naglasak na KUD u kojem bi se trebali angažirati i napisati koji članak). Djeca bi mogla pripremiti pjesme, crteže...

Neshvatljivo je da gotovo i nema tekstova iz bliske prošlosti stvaranja Domovine. Proživjeli smo rat i nakon 1000 godina stekli neovisnost. Većina župljana je sudjelovala u Domovinskom ratu. Ne dopustimo da ostane u zaboravu ono što se događalo prije 25 godina u najtežim trenutcima stvaranja Domovine a neprijatelj nam je tada bio doslovno pred vratima. Don Stanko je u prvim brojevima ovog lista uveo praksu objave članaka o župljanima koji su preživjeli Križni put. Danas ti akteri više nisu živi i njihovo je zapisano svjedočanstvo ostalo trajno urezano kao spomen jednog turobnog vremena za koji nam neki nastoje prikazati krivotvorenu istinu drugačiju nego što je bila. Ima jedan citat koji kaže "oni koji zaborave prošlost, osuđeni su ponavljati je".

Kako će se i idući broj tiskati u boji pozivaju se svi koji imaju stare fotografije kao svjedočanstvo jednog vremena sa događaja iz župe da dostave kako bi bili objavljeni a ne da propadaju negdje zabačene.

Ne treba čekati kraj godine, sve materijale (tekst i foto) za idući broj čim pripremite možete slati na mail:

zupni.list@vid.hr