->  Foto 2005 >>> 21.7.2005.: -kako su živjeli naši stari 

Dio starine koju su koristili naši preci...

NAĆVE za kruhNaćve -metalno korito četvrtastog oblika (dimenzija oko 100x50 cm i dubine oko 20 cm). U njima se mijesio kruh, nadivale divenice i radile druge prikladne stvari.

Prtva -pletena košarica u kojoj se kvasao kruh prije nego se odnese ispod sačure za ispeći.

Burać -služio je za čuvanje jegulja. Trokutastog je oblika, načinjen od daske izbušene rupama kako bi voda mogla cirkulirati. Na vrhu je otvor kroz koji se ubacivala ili vadila jegulja. Ovaj uzdignuti dio služio je za vezanje burća uz rub obale. Visina je varirala, a nekakvi normalni burać bio je visine oko 70 cm, dužine stranica oko metar. Danas se više ne rade ovakvi burći a zamijenili su ih "moderni" od bubnja perilice za rublje.

Demejana, demežana (drugdje i demižon) -staklena posuda (boca) raznih veličina, opletena prućem a plutnenim čepom na vrhu. Služila je za držanje vina i rakije. U manjim (1, 2 ili 5 litrene) se nosilo piće kad se išlo na radove u polje ili u svatovima kad ju je nosio buljko (buklijaš). Ova na slici je od 5 litara.

Maše -metalne vilice. Koristile su se na ognjištu ili kod šporeta (peći na drva) za ubacivanje gorućih komada drveta u vatru, vađenje žerave i slično.

Uže -pleteno od vune sa šarenom resom na krajevima. Služilo je ženama za vezanje drva, grma ili trave koje su nosile na leđima; za vezivanje tereta na samarima magaraca i konja.

 

Torba - istkana od vune, služila je za nošenje sitnijih stvari kad se išlo negdje raditi, pastirima kod čuvanja ovaca, u svatovskim povorkama u njoj su se nosile suhe smokve i bajami koje bi mladenka bacala. Dizajn (boje i pruge) su se razlikovale ovisno o onome tko ih je radio i kraju.

Torbak - isto kao i torba, samo što je bila većih dimenzija i za više stvari, nosila se na leđima. Još do prije nekoliko godina a ponegdje i danas, mladenka u svojoj doti obavezno ima i obadvije ove torbe i uže.

Gradele, ožeg i škanj  (slijeva na desno)-Ožeg je služio na ognjištu za žeravu a i prilikom kolinja gudina, nakon što bi se ugrijao pod žeravom palila se dlaka na gudinima. Škanj (tronožac) je služio za sjedenje.

Starinska tava s dugačkom drškom kojom se pržilo na ognjištu (iza su gradele).

 

Ognjište sa zaprećanom sačurom -Ognjište se nalazilo na sredini prostorije, na podu kojem su bile poslagane cigle. Na njima se ložila vatra. Nakon što bi se stvorila žerava na sredini ognjišta i ono dobro ugrijalo, sredina bi se očistila i omela od pepela. Potom bi se na golu ciglu stavljao umijeseni kruh (iskrenuo bi se iz prtve) i oblikovao kruh okruglog oblika. Na to bi se stavila prethodno zagrijana sačura (koja je bila na vatri) i ožegom prekrila nekoliko cm debelim slojem luga-pepela i žerave. Pri vrhu sačure stavljao se jedan metalni obruž (nazire se na slici) koji je zadržavao gornji dio žerave da ne sklizne niz sačuru. Nakon određenog vremena, kad je kruh ispečen, sačura bi se digla i kruh bi se uzeo sa ognjišta i stavio na prtvu dok se ne ohladi. Jedna je stara izreka da je "grijeh jesti vruć kruh".

 

Sačura i ožeg, -ožegom  se podiže i stavlja sačura sa i na ognjište kao i posipa lug. Obruč služi da zadrži lug i žeravu na vrhu sačure.

Stap - visine je oko 1 metar. Služio je za metenje mlijeka tj. kiselina. Nakon što se ukiseli mlijeko, sipa se u ovaj stap i potom mete tj. tuče sa drvenom drškom (gore dole) neko vrijeme. Nakon toga se izlije u neku posudu. Na vrhu se izdvoji maslo koje se kupi kašikom i stavlja u posudu. Preostala tekućina zove se mlaćanica, nije gusta pout jogurta već više, tekuća rijetka i ukusna je i lijepa za piti ili jesti s udrobljenim kruhom.

Garbitača -služila je za lov žaba. Jednom rukom se nosila (ili vozila pričvršćena u vrhu trupe) a drugom su se kupile žabe. U posudu bi se stavio komad garbita i polio vodm. Potom se posuda zatvori a garbit bi kemijskom reakcijom s vodom stvarao zapaljivi plin koji je izlazio na rogove na vrhu. Tu se zapali i gori dajući tako svjetlost. Povišeni "rog" na slici (prije rašlji) služio je da se na njega natakne metalni poklopac (u obliku trokutastih kineskih šešira) kako svjetlost ne bi zasljepljivala onog tko je nosi.

Srp - s drvenom drškom i nazubljenim metalnim lukom, služio je za žeti travu.