->  Foto >>> 18.9.2007.: -požar u blatu i posljedice

 

Vid, 26.08.2007.g.: Kao što je na ovim stranicama nedavno već bilo objavljeno neodgovorni pojedinci paleći ševare nerijetko naprave drugome štetu. Tako je i ovih nekoliko dana u našem „blatu“ gorilo na sve strane. Nastradali su mnogi usjevi i nekoliko vinograda. Manji broj piromana to čine kako bi pripremili svoje livade za bageriranje a veći broj  su lovci koji na taj način pripremaju „plane“ za odstrel ptica selica.

Pristalice paljenja govore kako se „blato“ palilo „od pantivika“ i nije nikome smetalo. Da palilo se ali ništa nije bilo ovako. Naime tada su jendeci i jaruge bile čiste, livade su se kosile najmanje dva – tri puta a poslije bi stoka bila puštena na te površine za ispašu. Na onim površinama koje se nisu obrađivale ili kosile žele su se „ručice“ i ševar za „sture“ pa tek na kraju svega palilo se ono malo za obnovu  trstenjaka i botura. Požari stoga nisu ni mogli biti tako katastrofalni kao danas. Ovom  prigodom pozivamo sve „brižne“ da ne vode brigu o „blatu“ na njihov način jer tako samo  čine  štetu drugome i prirodi.

Tome su za primjer i ove slike: dok većina ove dane provodi u  vinogradima i konobama pripremajući vino  nekima je cijeli urod ostao spržen na lozi.

požar u blatu...

...i njegove posljedice, spaljeni vinogradi

 

Kika i Soni turnjaju grožđe, bit će vina!

(klikni za uvećanje slike)