www.vid.hr

 

 

20.obljetnica 116. (neretvanske) brigade HV

 

Nadnevka 17.studenog 2011. godine navršava se dvadeset godina od ustrojavanja 116.brigade HV.

Odbor za obilježavanje 20. obljetnice ustrojavanja 116.br. HV poziva svoje ratne pripadnike, suborce, veterane, dragovoljce, obitelji poginulih i cijeli neretvanski puk na dostojanstveno obilježavanje jubilarne dvadesete obljetnice od ustrojavanja ove legendarne Neretvanske brigade Hrvatske vojske.

Centralni dio svečanosti održati će se dana 12.studenog u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću.

Naši župljani u velikom broju bili su pripadnici ove brigade dajući svoj obol u obrani doline Neretve i Domovine. Odazovite se na proslavu, povedite i svoje obitelji...

Službeni plakat

Program proslave

 (klikni za veću sliku)

Najava na Youtube videu

 

>>> himna

 

RATNI PUT 116.BRIGADE

Ratni put 116. br. HV započinje donošenjem zapovijedi o ustrojavanju postrojbe 17. studenog 1991. nakon čega većina manjih, već ustrojenih postrojbi, ulazi u sastav 116. br. HV. U njen sastav ulazi i „A“ satnija ZNG Metković, prva djelatna postrojba ustrojena na jugu Hrvatske. U Metkoviću se ustrojava zapovjedništvo i 1. bojna te pristožerne postrojbe koje se popunjavaju s područja cijelog Neretvanskog kraja. U Opuzenu se ustrojava 2. bojna, u Pločama 3. Bojna, a Novim Selima 4. bojna. U Blacama je 1992. ustrojena Stolačka bojna. Presudnu ulogu brigada je imala zajedno s drugim postrojbama u zaustavljanju prodora neprijatelja na crti uvala Bistrina – Popovo polje.

Brigada sudjeluje u legendarnoj bitci na Stolovima gdje je neprijatelju slomljena kralježnica , nakon čega slijede napadne operacije naših snaga. Uslijedile su operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojima su sudjelovale gardijske i pričuvne postrojbe iz cijele Hrvatske, a među njima i 116. br. HV.  Nakon oslobodilačke vojno - redarstvene operacije „Oluja“, na Južnom bojištu neprijatelj očajnički pokušava posljednji put izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu. Napad je izveden na temelju pogrešnih informacija o  snazi naše obrane ne znajući da su naše snage bile u stanju izvesti napadnu operaciju širih razmjera kako bi naseljima juga Hrvatske osigurale mir. Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane 116. domobranske pukovnije HV nastale iz 116. br. HV.  Na napad su žestoko odgovorile 116. dp. HV i ostale postrojbe Južnog bojišta   te unatoč gubicima onemogućile namjere neprijatelja nanijevši mu značajne gubitke.

Nakon Daytonskog sporazuma 116. dp. HV kao i sve pričuvne  postrojbe Hrvatske vojske provode  demobilizaciju i prelaze na mirnodopski ustroj.

Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja. od čega ih  je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

 

Vezane vijesti: Predsjednik Josipović uručio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog 116. brigadi HV-a

plakete 116.brigade