->  Foto 2015 >>> 24.8.2015.: -Obnoviteljsko-osnivačka skupština HSŠKD NARONA

 

OBNOVITELJSKO-OSNIVAČKA SKUPŠTINA

HRVATSKO STARINARSKO ŠPORTSKO KULTURNO DRUŠTVO 

 

„NARONA“

 

 

Zbog prilagodbe Zakonu o Udrugama, sedam vidonjskih registriranih udruga i klubova sukladno spomenutom Zakonu spojilo se u jednu udrugu. Još prije godinu dana udruge i društva Domagojevi gusari, Vesela bratstva vidonjskog pučanstva, Udruga Mladih Vid, MNK Vid, KKK Sveti Vid, Domagojevi strijelci i KUD Župa Vid pokrenuli su Koordinaciju s ciljem ne preklapanja djelovanja, ne usitnjavanja aktivnosti kojim se gubila kvaliteta te objedinjavanju projekata. Taj rad danas je okončan spajanjem društava i klubova u jednu udrugu. Cilj ovog spajanja je ušteda u troškovima „hladnog pogona“ koji su propisani novim Zakonom te povećanjem organizacijskih sposobnosti i samim tim i povećanimPečat Starinarskog društva Narona iz 1930.godine angažmanom mladih u svakodnevnom životu ove mjesne i župne zajednice.

don Serafin PuratićNovo osnovano društvo nastalo je na temeljima društva osnovanog prije točno 85 godina i to Starinarskog društva „Narona“ koje je osnovano 11. svibnja 1930.g. na inicijativu tadašnjeg župnika don Serafina Puratića koji je bio i prvi predsjednik društva sa tajnikom Josipom Gluščevićem i članovima Petković Jure pok. Petra, Volarević Ante pok. Ivana i Augustinom Brnasom. Društvu je 7. rujna iste godine potpisalo Pristupnicu 43 člana viđenijih osoba mjesta, župe i grada Metkovića. U vihoru drugog svjetskog rata društvo prestaje sa radom a ponovni pokretači sukladno tadašnjem čl 21. Statuta obnavljaju isto sa preuzimanjem dijela ciljeva djelovanja prilagođenih današnjem vremenu.

Obnoviteljskoj Skupštini su nazočili predstavnici i članovi svih spomenutih Udruga i klubova te novopristigli župnik don Ivo Bezina koji je kratkim obraćanjem na početku te molitvom i blagoslovom skupa poželio uspješan rad Skupštine kao i novog društva.

 

Po proceduri usvojenog dnevnog reda usvojen je Statut društva te izabrana tijela i to: Mijo Miće Volarević predsjednik, Mario Bukovac dopredsjednik, Marko Marušić tajnik, Marija Kešina likvidator, članovi Upravnog odbora koji je po Statutu izvršno tijelo osim predsjednika i dopredsjednika su: Branko Markota, Danijela Vidović, Mirjana Boras, Ivan Marušić, Frane Jurišin i predstavnik malonogometaša koji će svog člana imenovati na svojoj Skupštini.

Nakon registracije novog društva sva imovina osnivača prelazi u njegovo vlasništvo a dosadašnje udruge i klubovi i dalje gospodare sa svojom „dotom“ samo od sada kao Sekcije društva.
  

 
 

don Ivo sa poklonom Domagojevih gusara

Logo osnivača novog društva: