->  Foto 2021 >>> 28.6.2021.: -Pruđani u Australiji proslavili Ivandan

Pruđani u Australiji proslavili Ivandan

28.06.2021.-Da naši iseljenici ne zaboravljaju stari kraj svjedoči nam događaj iz daleke Australije gdje su se povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja na proslavi okupili  Pruđani i njihovi prijatelji te rodbina.

"Žaleći sto im se svojta jedino okuplja, u zadnje vrijeme, po sprovodima, a ne kao u boljim vremenima na pirovima, krštenjama itd, dvije vrijedne dame i rodice odlučile su organizirati zajednički ručak za rodbinu iz Pruda, koja se ubrzo pretvorila u nešto puno veće i bogatije.... Blagdanski ručak  ne samo za  Pruđane i njihove potomke, nego za sve prijatelje s Dragovije, iz Vida, Desana, Podrujnice, Momića te iz ostalih djelova neretvanske doline koji danas žive u dalekoj Australiji uglavnom na području gradova Geelong i Melbourne, u južnoj državi Victoria. Ovaj veliki prudski blagdan sa svečanim ručkom proslavljen je u Centru hrvatske zajednice u nedjelju 27. lipnja. Ručak je okupio oko stotinjak Pruđana, nihove djece, unučadi, prijatelja te ostale rodbine u velebnom prostoru hrvatskog kluba u drugom najvećem gradu države Victorije.

Organizatorice ove inicijative su bile pripadnice druge generacije australskih Hrvata, te obe su ujedno i pripadnice kuće Volarevića-Papića iz Pruda. Kristina Škorjanec, djevojačko prezime Prusac (od oca Mate iz Metkovića i majke Nede rođene Volarević iz Pruda, te njena rodica Karmen Krašić rođena Volarević (od oca Mate iz Pruda i majke Ane), koje su pokrenule inicijativu na nedavnom pogrebu u Geelongu, pok. Vide (rođene Volarević-Čovo iz Pruda) Vasilevske. Jedna kratka video montaža  sa fotografijama Pruda i Neretve tijekom njihovih posjeta ranijih godina prikazana je tijekom ručka." (Tonći Prusac)

>>> Susret Volarevića na rodnoj grudi nakon 45 godina 2013.godine.