->  Foto 2023 >>> 23.10.2023.: -50.obljetnica kluba CROATIA IL Oslo, Norveška

50.obljetnica kluba CROATIA IL Oslo

Povodom 50.obljetnice kluba CROATIA IL u glavnom gradu Norveške Oslu održana je svečana večera na kojoj je sudjelovala i mala kolonija vidonjaca koja živi u Norveškoj od sedamdesetih.

Nogometni klub Croatia Oslo osnovan je 1973. godine i najstarija je organizirana hrvatska udruga u Norveškoj. Od 1975. godine redovito zajedno s ostalim hrvatskim klubovima u Skandinaviji sudjeluje na zajedničkom skandinavskom nogometnom turniru koji se održava svake godine na Duhove.Tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća turniri su se naizmjenično održavali u Göteborgu i Malmöu u Švedskoj, dok je Croatia Oslo dvaput bila domaćin turnira u Oslu (1985. i 1989.).

Unatoč činjenici da je klub u početku nastupao na turnirima pod imenom Croatia, 70-ih godina je bio registriran i nastupao u Oslo nogometnoj seriji (7. liga), pod imenom "Oslo Catholic Youth Team". Međutim, igrači su na dresovima imali hrvatska obilježja. Među prvim igračima koji su nastupili u dresu Croatije bili su: Slavko Benasić, Nikola Beš, Mile Brkljačić, Šime Grubišić, Ante Jurković, Ivan Keser, Bariša Kešina, Jure Markota, Jole Milinković, Pero Ostrun, Ivan Poljac, Franjo Sertić, Petar Suton, Ivan Turkalj i Nikola Vučić-Korda. (boldirano su vidonjci)

Koliko je u to vrijeme bilo teško biti Hrvat u Norveškoj i u kakvim se okolnostima radilo, govori i podatak da će od osnutka kluba do podnošenja zahtjeva za službenu registraciju Oslo Sports Districta proći punih deset godina, klub pod imenom Croatia Oslo.

Kada se danas sve to sagleda u povijesnom svjetlu, sa sigurnošću se može reći da je Croatia Oslo bila kolijevka iz koje je izrastao naš nacionalni savez, Hrvatski savez u Norveškoj.

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

Pozivnica

Zahvalnice

Slavonci za zabavu

Milas za Hrvate

izvan Domovine

Petar Suton-Žuti

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge

don Marinko Pervan

s dužnosnicima veleposlanstva

Toni, Matea i sin od Žutog,

 sa curom

uz taktove bećarca...

naši iz Metkovića

Priznanje Nikoli Vučiću

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Croatia Oslo, 70.-ih godina