->  Foto 2023 >>> 1.7.2023.: -otvorenje Etno kuće Ilić

Otvorenje Etno kuće Ilić u Vidu 1.VII.2023.

Dana 1. srpnja 2023. održano je svečano otvorenje Etno kuće Ilić u mjestu Vid pored Metkovića. Etno kuća Ilić nastala je dugogodišnjim radom vlasnika Jurice Ilića koji je cijeli svoj život posvetio sakupljanju starinskih uporabnih predmeta te je odlučio svoju zbirku otvoriti za javnost. Zahvaljujući gospodinu Ivanu Alduku i gospođi Nikolini Sršen iz Konzervatorskog odjela u Imotskom pri ministarstvu Kulture, koji je zadužen i za područje Metkovića, zbirka je u prošloj godini stručno evidentirana i katalogizirana te je od Ministarstva kulture proglašena Kulturnim dobrom RH pod trajnom zaštitom.

Jurica Ilić zbirku je počeo sakupljati davne 1966. godine nakon što su roditelji u Split doveli baku nakon smrti djeda a baka je sa sobom donijela najvrjednije stvari, a to su bile preslica, pegla na žar, petrolejka i sveto pismo. Preslica je u obiteljskoj kući bila izložena na posebnom mjestu što je tada kod dječaka Jurice izazvalo veliku znatiželju. Tu je krenula ljubav prema preslicama koje predstavljaju glavninu zbirke Etno kuće Ilić. Naime, vlasnik zbirke u svakoj pojedinoj preslici vidi malo umjetničko djelo, obzirom na alate kojima su izrađene. U vremenu nastajanja preslica, one su predstavljale statusni simbol žene i bile su obavezni dio miraza. Cura koja je imala ljepšu preslicu bila je viđenija u selu. Preslice je obično izrađivao otac kćerki, brat sestri ili momak djevojci. Većinom su izrađivane u vremenu kada su seoski momci čuvali stoku na ispaši a poklanjale su se po povratku u selo. Sam izgled preslica vezan je za kraj u kojemu su nastale a nalazimo ih na području cijele Hrvatske. U zbirci možemo naći preslice od Tenje do Mljeta a osim preslica, zbirka sadrži veliki broj uporabnih predmeta koji su korišteni u domaćinstvu i na polju.

- Zbirka broji oko 1200 artefakata od kojih će izloženo biti oko 700 predmeta u nekoliko zbirki. Najveća je zbirka preslica koja broji oko 400 komada, zbirka od 40 vodira, oko 25 pastirskih čaša tzv. kepčija, 10 šaranih tikvica, 20-ak petrolejki, 30 pegli na žar, oko 30 torbi dok su ostalo uporabni predmeti iz vremena 19. i 20. stoljeća, s time da je najstariji artefakt preslica iz 1745. godine koja je obiteljsko naslijeđe i za koju znam povijest kako je nastala, - ispričao je vlasnik zbirke Jurica Ilić.

Zbirka je smještena u staroj obiteljskoj kući koja datira iz 1841. godine a u potpunosti je obnovljena 2022. u izvornome stanju. Obnova je trajala 10 godina a vlasnik je kuću u potpunosti obnovio svojim sredstvima i radom.

- U prizemlju se nalazi staro ognjište s krušnom peći i predmetima koji su upotrebljavani u domaćinstvu. Također se u prizemlju nalazi zbirka vodira, kepčija i dio zbirke preslica. Na prvom katu nalaze se dvije prostorije: roditeljska spavaća soba te momačka spavaća soba. Tu se nalazi dio zbirke preslica te predmeti koji su se uobičajeno držali u spavaćim sobama. Namještaj je autentičan i restauriran. Na tavanu se nalazi također nalazi dio zbirke preslica, zbirka pegli na žar i gospodska spavaća soba iz kuće Tripalo u Sinju. Sama restauracija sobe trajala je 4 godine, - naglasio je Jurica Ilić. Etno kuću Ilić svečano je otvorio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Pozivamo Vas da posjetite Etno kuću Ilić koja će svakako doprinijeti kulturnom značaju mjesta Vid kao i cijele doline Neretve jedinstvenom etno zbirkom kakvu je teško pronaći na cijelom području RH.

- Svima kojima su pomogli da ova priča dobije sretan završetak, od srca zahvaljujem. Zahvaljujem ravnateljici Ustanove za kulturu i sport grada Metkovića, Zrinki Mioč te predsjednici Turističke zajednice grada Metkovića Magdaleni Ujdur te gradonačelniku Grada Metkovića Daliboru Milanu. Posebna zahvala supruzi Nadi na strpljenju i podršci sve ove godine, - za kraj je podvukao Ilić.

Zbirku je moguće posjetiti uz prethodnu najavu na br. +385 (0)98 320 607

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge