->  Narona >>> Vatikan

 Izložba kipova u Vatikanu

Vatikan 22.2.-18.5.2005.godine

 

Pod nazivom "Augusteum u Naroni - Rim s druge strane Jadrana" (Augusteum di Narona – Roma al di la' dell'Adriatico), 22.veljače 2005.godine u Vatikanskom muzeju otvorena je izložba kipova pronađenih u Vidu tj. u antičkom Augusteumu tijekom iskopavanja 1995. i 1996.godine. Izložbu je otvorio državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano riječima: "Hrvatska je u srcu Vatikana". Zajedno s kardinalom Sodanom, u ime premijera Sanadera izložbu je otvorio ministar kulture mr Božo Biškupić. Otvaranju je nazočio i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici g. Emilijo Marin (pod čijim vodstvom su vršena iskapanja), izaslanstvo grada Metkovića na čelu sa mr. Stipom Gabrićem, izaslanstvo hrvatske Vlade, više kardinala i biskupa te brojni predstavnici veleposlanstva, arheolozi, povjesničari i kritičari umjetnosti.

Izložbene eksponate čine devet mramornih kipova, naravne ili nadnaravne veličine (što predstavlja otprilike polovinu kipova iz Augusteuma u Naroni) koji su prezentirani u izvornom ambijentu carskog hrama koji je djelomično rekonstruiran. Grafička rekonstrukcija čitavog hrama također je dio prezentiranih eksponata. Posebna atrakcija izložbe je tzv. Oxford - Opuzen Livija, koja predstavlja kip carice Livije, koji je nekoć bio u Naroni, ali kojemu je sudbina razdijelila glavu i tijelo; glava je bila izložena u Ashmolean muzeju u Oxfordu, a tijelo u Opuzenu, a da nitko nije znao da su to cjeline. Ustanovljeno je to tek ovim novim istraživanjima. Na izložbi će se moći vidjeti dragocjeni nalazi keramike, stakla i novca koji su pronađeni priliko istraživanja 1995.-96. godine. Za ovu prigodu tiskan je i katalog izložbe na talijanskom jeziku.
Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, dr. Ive Sanadera, predsjednika Vlade Republike Hrvatske te državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Angela Sodana.

Nakon restauracije u Arheološkom muzeju u Splitu, kipovi su izloženi u Splitu od 4.V-15.VI 2004.g., Oxfordu 6.VII-17.X 2004.g., Barceloni 4.XI2004.-30.I 2005.godine.  Nakon Vatikana, izložba seli u Zagreb gdje će biti izložena u Gliptoteci HAZU, od 10. lipnja do 31. prosinca 2005.godine.