-> Župa Vid -> NOVOSTI >>> 2006.godina

Arhiva događanja 2006.godine:


PROSINAC 2006.g.

27.prosinca:

-zabava: -zabava: u srijedu 27.prosinca 2006., na blagdan svetog Ivana, u školi u Prudu održana je zabava i ples. Nastupila je grupa "Gusari" u kojoj pjeva i svira Miće Volarević te Mate i Maja iz Metkovića koji su nastupili besplatno. Sav prihod od 7040 kn namijenjen je uređenju crkve u Vidu i Prudu. U ime župnika velika zahvala organizatorima i sviračima na prilogu. Od vatrometa je preteklo oko 1000 kn koje idu u istu svrhu za podmirenje troškova uređenja crkvi u Vidu i Prudu. >>> FOTO

 

24.prosinca:

-svete mise:polnoćka u župnoj crkvi je u 23.30 sati. Svete mise na Božić i svetog Stjepana su u Prudu u 9 sati i Vidu u 10.30 sati. U srijedu na svetog Ivana svete mise su u Prudu u 9 sati i Dragoviji u 10.30 sati.

-vatromet: već treću godinu, tradicionalno, nakon ponoćke je veliki vatromet. Kako se ranijih godina u crkvu, zbog neodgovornih pojedinaca, nije moglo od praskanja petardi od kojih su neke padale i u samu crkvu što je mnoge odbijalo, župnik je rekao da ponoćke neće biti ako se tako nastavi jer to nema smisla. Božić je blagdan mira i takav treba da ostane. Umjesto petardi pozvani su svi a posebno mladež da doniraju novac za lijepi vatromet. Akcija je urodila plodom i protekle dvije godine cijelu večer nije se čula niti jedna petarda što je pravo ozračje Božića koje će se, nadamo se, nastaviti i ove godine. Pogledajte slike kako je bilo 2005.godine.

 

9.prosinca:

-župna crkva: u srijedu 6.prosinca u župnu crkvu postavljeni kameni elementi: oltar, krstionica, ambon, postolja za kipove. Urađeno je više nego je planirano ali sve još nije pokriveno financijski te je župa u minusu 90 tisuća kuna za protekle radove. Mole se svi koji su u mogućnosti da doprinesu za uređenje crkve (žiro-račun). Kad se izmiri prethodno u slijedećoj fazi postaviti će se nove klupe u župnoj crkvi a sadašnje će se postaviti uza bočne zidove. Također se planira uređenje platoa ispod crkve svetog Ivana u Prudu. >>> foto

-materice: u nedjelju 17.prosinca sveta misa u župnoj crkvi je u 9 sati a na Dragoviji u 10.30 sati. Božićna ispovijed u Vidu i Prudu je u četvrtak u 8 i 15.30 sati.

-padaline: naš meteorolog Vicko Marušić vodi statistiku padalina u Vidu. Kroz 11. mjesec-ukupno oborina: 46,5 mm ili 46,5 l/m2. (01-02.11.2006 ukupno 10 mm; 12-13.11.2006 ukupno 4 mm; 20-23.11.2006 ukupno 32,5 mm). Za 12. mjesec do 9.12. u 23 h-ukupno 25 mm kise ili 25 litara po kvadratu. Dnevne temperature možete pratiti na stranici.

 

8.prosinca:

-knjiga: u Zagrebu održana promocija knjige Srećka ilića >>> tekst i foto

 

2.prosinca:

-Božićni turnir: sutra (nedjelja 3.prosinca) počinje tradicionalni Božićni utrnir u malom nogometu koji se igra u Metkoviću. Nastupaju i ekipe iz naše župe, nedjelja: Naronaplast-Rasadnik-Prud (20 sati); utorak: MNK G.O Lučić-MNK Vid Marelo (20.30 sati).


STUDENI 2006.g.

28.studenog:

-Iz tiska, (PJ) Jutarnji list 28.11.2006.g.:

= Prema podacima Gradskog kulturnog središta, ornitološku zbirku u Metkoviću s oko 300 vrsta prepariranih ptica, te spomenik knezu Domagoju i arheološki lokalitet Naronu tijekom ove godine posjetilo je devet tisuća turista. Oni i preostalih 18 tisuća gostiju sudjelovali su u vožnji lađama neretvanskim rijekama i rukavcima, a kušali su i poznatu neretvansku kuhinju u okviru foto-safari izleta.

= Nakon dvogodišnjih radova Muzej Narona u Vidu dobio je konačni izgled. Svečano otvaranje očekuje se na proljeće 2007. Ministarstvo kulture utrošilo je 20 milijuna kuna, a Metković za zemljište, objekte i druge potrebe oko 4 milijuna kuna. U Muzeju će biti izložene skulpture članova carskih obitelji, mozaici i drugi nalazi. Muzeji u Zadru, Splitu i u Puli ustupit će arheološku građu iz Narone novom muzeju.

 

26.studenog:

-proloncije: Dana 3. prosinca u crkvi svetog Ilije u Metkoviću vjenčat će se Tomislav Ilić (Markov i  Matije rođ. Ostojić) iz Vida i Ivana Miličević (Ivanova i Katje rođ. Kovačević) iz župe svetog Ilije-Metković.

-knjiga: odvjetnik Srećko Ilić u Zagrebu  ima promociju svoje druge knjige. Kao i prva knjiga „SMIJEH NAŠ SVAGDAŠNJI“ ova knjiga pod naslovom „ZGODE S KAMENA I VODE“  svojevrsna su šaljiva kronika našeg mista, župe i neretvanskog okružja. Promocija će se održati 29.studenog u Hrvatskoj Odvjetničkoj Komori te 30.studenog u HRVATSKOM SLOVU. Knjigu osim autora predstavljaju književnik dr. Antun Paveškov  (vidonjac po majci Ilićuši) i književnik i novinar Mladen Vuković. Izvadke će čitati Vlasta Knezović i Tomislav Martić dramski umjetnici.MM

-Društvo Neretvana: Dana 2.prosinca u 12 sati u Zagrebu na Jarunu (Prosenikova br. 11-nasuprot crkve sv. Mati slobode) otvara se prostor Društva Neretvana i prijatelja Neretve. Predsjednik društva je Luka Vlahović.

-film o Maratonu: 3.prosinca u 12 sati u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održati će se pretpremijera dokumentarnog filma HRT-a "Rivalstvo što nas veže – maraton lađa na Neretvi". Film je sniman uoči i za vrijeme ovogodišnjeg maratona lađa. U filmu su posebno izdvojene 3 ekipe: Komin, Rogotin i naši Domagojevi gusari kojom prilikom je dio filma sniman i u Vidu.

-vatromet: župnik don Stanko Vrnoga pozvao je mladež kao, i sve ostale, da umjesto kupovanja petardi novac prikupljaju za božićni vatromet koji se već dvije godine održava na Božić, po završetku ponoćke što je puno ljepše od praskanja petardi po mjestu i oko crkve.

 

12.studenog:

-krstionica: u crkvu svetog Vida montirana je obnovljena krstionica >>> Više o svemu uz fotografije

-krštenje: u župnoj crkvi kršten je Roko Volarević, Mićin i Ane. Trenutno nemamo slika krštenja.

-crkva u Prudu: nekoliko slika crkve u Prudu nakon vanjskog uređenja, i uređenje ceste

-muzej Narone: Na muzeju je skinuta gradilišna ograda, uređen okoliš, skinuta privremena nadsterešica iznad mozaika, klima sustav je pušten u rad, rasvjeta se pali u režimu dan-noć. U samom objektu nije ostalo ništa od građevinskih i zanatskih radova, čišćenje i postava su preostali radovi...Nekoliko slika muzeja po danu i noći izgled.

-MNK Vid: nakon četiri uzastopna poraza sutra će u derbiju začelja naši malonogometaši pokušati ostvariti i prvu pobjedu. >>> Rezultati i tablica.

 

1.studenog:

-Plivor: Idejni autor Nuzeja Narona  arhitekt Goran Rako ovih dana je okončao još jedno idejno rješenje za  ja javnu uporabu u našem mjestu. Naime, mikrolokacija  PLIVOR postat će višenamjensko parkiralište sa svim pratećim sadržajima.>>> Više o svemu uz fotografije

-Svi sveti: svetom misom u župnoj crkvi danas je proslavljen blagdan Svih svetih. Cijeli dan danas mnoštvo ljudi obilazilo je grobove svojih najmilijih, donoseći cvijeće i paleći svijeće. >>> FOTO

-MNK Vid: nova sezona malonogometaša u Ligi malog nogometa Grada Metkovića, za sada bez uspjeha >>>rezultati i tablica


LISTOPAD 2006.g.

29.listopada:

-župna crkva: Iza  crkve, ispred pomoćnog ulaza izgrađen  je prilaz sa skalinima i podestom kojih do sad nije bilo. Rad na toj replici starih vidonjskih SOLARA isklesao je i ugradio Boro Ramić od kamena koji je izvađen iz crkve prilikom  njenog uređenja. U sakristiji je izrađen i sanitarni čvor pa je za potrebe istog izgrađena septička jama. Sve vodoinstalaterske radove izveo je Živko Boras dok je pripomoć svim majstorima bio Marko Kešina.(MM). >>> FOTO

-crkva u Prudu: Nakon unutrašnjeg uređenja crkve na red je došao i vanjski dio. Naredni tjedan bojat će se  fasada, dopremljena je i montirana skela oko cijele crkve.(MM) >>> FOTO

-županijska cesta Metković-Vid: Na lijevoj traci  ceste, popularnog „cenera“ od Metkovića do Vida ovih je dana izvedena sanacija. Dio ceste koji je  proširen prije nekoliko godina ulegao se od tereta pa se skidao površinski sloj ispucalog asfalta i nanosio novi kojim se izravnao kolnik.(MM) >>> FOTO

-Čovječja ribica: U Prudu, pri izvođenju radova na uređenju županijske ceste- 6218 i zaštiti izvorišta,  u četvrtak 26.listopada pronađena je i ulovljena čovječja ribica. Kod toponina Martinov jaz stroj je dubeći obodni kanal izbacio ovaj primjerak na površinu. Ovo nije prvi takav slučaj na ovom lokalitetu jer je prilikom izgradnje vodocrpilišta otkriveno nekoliko primjeraka  ovog vodozemca boje ljudske kože po kojoj je ova mala životinjica dobila ime. Radnici su je prebacili u bazenčić sa izvorskom vodom koji je zatamnjen a ujedno su obavještene  nadležne institucije u Dubrovniku i Zagrebu. Ukoliko se nitko od njih ne pojavi u ponedjeljak će biti vraćena u prirodu gdje je i pronađena kako nebi uginula.(MM) >>> više o samoj ribici i foto

-muzej Narone: stigla posljednja tura visočkog kamena za popločavanje predvorja hrama >>> FOTO

-topli listopad:nastavlja se toplo i ugodno vrijeme, neuobičajeno za ovo doba godine. Na pragu studeni a nose se kratki rukavi! Na moru ima i kupača. Izjutra je magla i velika rosa. Dnevne temperature u Vidu možete pratiti >>>ovdje.

 

8.listopada:

-zlatni pir: 50-tu godišnjicu braka danas su proslavili Filip i Vinka Suton iz Vida. .>>> FOTO

-krštenje: Antonio i Danijela Grgić krstili su sina Vjeku. >>> FOTO

-cesta: nastavljaju se radovi na županijskoj cesti kroz Prud. >>> FOTO

-potres: Danas, 08. listopada 2006. godine seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su tri potresa sa epicentrima pored Metkovića. Prvi i najjači potres dogodio se u 4 sata i 15 minuta. Magnituda mu je iznosila je 3.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V (peti stupanj) MCS ljestvice. Neposredno nakon toga, uslijedio je drugi potres, umjerene jačine, u 4 sata i 25 minuta, magnitude 3.1 (prema Richteru) sa intenzitetom IV (četiri stupnja) MCS ljestvice u epicentru. Zadnji, najslabiji, potres ovog niza zabilježen je u 6 sati i 21 minutu. Imao je magnitudu 2.7 prema Richteru i intenzitet (u epicentru) III-IV (trećeg do četvrtog stupnja) MCS ljestvice. Potresi su se osjetili u široj okolici Metkovića. Obzirom na jačinu, ne očekuju se materijalne štete. (SS RH)

 

1.listopada:

-vjenčanje: Dana 30. rujna vjenčali su se Ante Kešina (Ivanov-Iše i Jasminke rođ. Jurković) iz Vida i Andrea Klečak (pok. Mihe i Ane rođ. Kličak) iz Cavtata.>>> dvije slike

-umrli: U petak 29.rujna na mjesnom groblju u Vidu sahranjen je pok. Mate Bukovac iz Vida (živio u Australiji).>>> FOTO

-umrli: U utorak 26.rujna na mjesnom groblju u Vidu sahranjena je pok. Vinka Volarević iz Pruda.

-jematva: protekli tjedan završena je berba grožđa, fotografije nisam uspio prikupiti.


RUJAN 2006.g.

24.rujna:

-krštenje: Marko i Jadranka Vučić danas su krstili svoje četvrto dijete, kćer Ivanu. Kumovali su Ivica Bunoza i Renata Jurica. >>> FOTO

-proloncije: Dana 30. rujna vjenčat će se Ante Kešina (Ivanov i Jasminke rođ. Jurković) iz Vida i Andrea Klečak (pok. Mihe i Ane rođ. Kličak) iz Cavtata.

-vrata: na župnoj crkvi postavljena su nova drvena dvoja vrata na ulazu (bočna) koja je izradio Frane Šiljeg. Župni ured je nabavio materijal dok je rad na izradi vrata izveden besplatno. Tijekom narednog tjedna postaviti će se i nova srednja vrata koja su već izrađena samo preostaje bojanje. >>> FOTO

-bućanje: završen je turnir u bućanju. Pobjednici su ekipa u sastavu: Župan, Ćićak i Miš. Više na >>> Tekst i foto

-spomenik: Knezu Domagoju u Vidu među 200 najskulptura na svijetu, >>> VIŠE

 

22.rujna:

-Voda iz regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo (NPKL) nije zdravstveno ispravna za piće. Pokazale su to prve analize uzoraka vode nakon što je jučer (20.rujna) primjećeno zamućenje vode na izvorištu Prud, odakle se vodom opskrbljuje NPKL, a u kojem se i inače svakodnevno testiraju uzorci vode s tog izvorišta. Zamućenje je zasad primjećeno u Prudu, Vidu, Kuli Norinskoj, Opuzenu i Slivnu. Prema riječima Miljenka Ljubića, glavnog županijskog epidemiologa, izvorište u Prudu jedan je od kraških izvora koji reagiraju zbog obilnih oborina, pa je zamućenje vode uobičajena pojava nakon nedavnih kiša. Normalizacija stanja očekuje se za 3-4 dana. (Ivana Ilić)

 

21.rujna:

-web: od danas su na internetu dostupne i stranice restorana "Konoba-Narona u Vidu.

17.rujna:

-proloncije: Dana 23.rujna u crkvi svetog Ivana u Prudu vjenčat će se Marija Marušić (Tomina i Nede rođ. Taslak) iz Pruda i Denis Jerković (Petrov i Stanislave rođ. Jerković) iz Župe Bagalovići.

-umrli: U četvrtak 14.rujna na mjesnom groblju u Vidu sahranjena je pok. Kata Volarević iz Pruda.

-umrli: U Hobartu (savezna država Tasmanija) u Australiji 12.rujna preminuo je Mate Bukovac pok. Mije, rođen 26.5.2924.godine u Vidu. U daleku Australiju otišao je "trbuhom za kruhom" 1950.godine. Datum sahrane biti će određen naknadno nakon dopremanja posmrtnih ostataka.

 

10.rujna:

-Međugorje: Mnogo našig župljana danas je hodočastilo, pješice i automobilima, u Međugorje na brdo Križevac gdje se svake godine u nedjelju po Maloj Gospi slavi sveta misa. Lijep i sunčan dan tradicionalno je privukao više od 50 000 tisuća vjernika iz čitavog svijeta.

-bućanje: danas je održano ždrijebanje za turnir u bućanju po sistemu 3+1, koji će se održati u subotu i nedjelju. Sudjeluje 10 ekipa.

 

8.rujna:

-Mala Gospa: Svetom misom u župnoj crkvi proslavljen blagdan Male Gospe u župi.

 

3.rujna:

-župna crkva: Današnja sveta misa održana je u noouređenoj župnoj crkvi. Svježe obojana unutrašnjost daje potpuno novi izgled. Sliijedeće što preostaje je postavljanje ulaznih vrata... >>> FOTO

-muzej Narone: nakon što su na prozorska okna postavljeni brisoleji muzej je izvana poprimio svoj konačni izgled. Trenutno se radi na uređenju nogostupa ispred muzeja >>> FOTO

-Mala Gospa: u petak na blagdan Male Gospe sveta misa je u župnoj crkvi u 9 sati.


KOLOVOZ 2006.g.

27.kolovoza:

-proloncije: Dana 2.rujna u crkvi svetog Ivana u Prudu vjenčat će se Milena Taslak (Velinka i Dijane rođ. Medić) iz Pruda i Vjekoslav Kozina (Ivanov i Mirjane rođ. Bandur) iz župe svetog Nikole-Metković.

-bojanje crkve: polovica župne crkve obojena je >>> foto. Kroz naredni tjedan očekuje se završetak radova na bojanju. Slijedeći radovi koji predstoje su: postavljanje ulaznih vrata i vjetrobranskih unutarnjih vrata, oltar, klima... ovisno o financijskim mogućnostima. Također je obojana crkva u Prudu.

-muzej: na muzeju se trenutno postavljaju ploče na prozore tako da unutrašnjost muzeja neće biti vidljiva izvana. Postavlja se mozaik koji je uoči gradnje muzeja uklonjen i restauriran. >>> FOTO

-kiosk: odnedavno je u našem mjestu otvoren kiosk "Tiska" gdje se mogu kupiti dnevne i druge novine. Kiosk je otvoren u kući Bukovac, do Zavale.

kiosk Tiska

 

20.kolovoza:

-vjenčanje: Dana 19.kolovoza u župnoj crkvi vjenčali su se Ivana Šiljeg (Jakova i Tonke rođ. Volarević) iz Vida i Jakov Matić (Antin i Anke rođ. Matić) iz Munchena. >>> FOTO

-proloncije: Dana 26.kolovoza u crkvi svetog Ivana u Prudu vjenčat će se Danijela Volarević (Perina i Grazyne rođ. Franasik) iz Pruda i Goran Josip Marković (Zvonkin i pok. Ljubice Štefančić) iz Osijeka.

-radovi u crkvi: tijekom narednog tjedna izvršiti će se bojanje crkve svetog Ivana u Prudu i župne crkve.

-gusari: mladi gusari nastavili su staru tradiciju vidonjskih gusara. S lađom su krenuli na gusarenje nizvodno do ušća gdje su bili od 15.-17.kolovoza. (uskoro foto)

 

15.kolovoza:

-Velika gospa: Svetim misama u Vidu i Prudu u našoj župi proslavljen je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Tradicionalno, velik broj župljana pješice hodočasti u 25 km udaljeni Veliki Prolog kod Vrgorca.

 

14.kolovoza:

-Galerija: u vidonjsokoj Ave Arte Atelieru otvorena izložba fotografija Ivana Kapovića na temu Mongolija. >>>VIŠE

 

12.kolovoza:

-Maraton lađa: Domagojevi gusari postigli su odlično treće mjesto na 9.maratonu lađa u konkurenciji 33 ekipe dok su maldi osvojili 19.mjesto izveslavši cijeli maraton bez zamjena. Više o samom maratonu lađa na službenim stranicama Maraton lađa. Slike Domagojevih gusara pogledajte na njihovim stranicama.

 

9.kolovoza:

-gusari: HTV je danas u Vidu vršila snimanje Domagojevih gusara na njihovim pripremama za predstojeći maraton lađa. HTV snima jednosatni dokumentarni film o maratonu lađa koji će biti prikazan iduće godine uoči jubilarnog 10.maratona. HTV je obavila snimanje još dvije ekipe Rogotina i Komina na njihovim pripremama. FOTO

 

6.kolovoza:

-utrke za stratne pozicije: U Opuzenu su održane utrke za startne pozicije na maratonu lađa. Mladi su postigli odlično 17.mjesto, dok su stariji 12. nakon ponavljanja utrke. Više >>> TEKST i FOTO

-milenijska fotografija: u Vidu kod spomenika Knezu Domagoju održano je snimanje milenijske fotografije "Domagoj i Vidonjski strijelci". >>> TEKST i FOTO

-sprovod: na mjesnom groblju danas je obavljena sahrana pok. Lucije Prusac iz Vida

 

3.kolovoza:

-utrka lađa: sutra u petak 4.kolovoza s početkom u 17 sati utrka je lađa na Norinu, 2.kup Kneza Domagoja. Zbog prevelikih obveza nismo bili u mogućnosti pozvati više ekipa. Sudjeluju 4 ekipe: Krvavac, Vidonje i naše dvije domaće ekipe. Izvlačenje će biti sutra a veslaju po dvije ekipe. Pobjednici prvih utrka veslati će za pokal "Kneza Domagoja" dok će se poraženi boriti za 3.mjesto. Nekoliko susjednih ekipa zahvalilo se na pozivu ali nisu bili u mogućnosti doći zbog zauzetosti veslača.

-Pilićara party: 4. i 5.kolovoza s početkom u 23 sata biti će glazba i ples u popularnoj Pilićari.

 

2.kolovoza:

-Muzej Narone, iz tiska: danas su u hrvatskim dnevnim novinama izišli članci o dovršetku građevinskih radova na muzeju Narone, pročitajte: Jutranji list, Večernji list, Vjesnik. Jučer je u posjetu muzeju bio ministar kulture u Vladi RH Božo Biškupić >>> FOTO

-osmrtnica: danas je sahrana pok. Ive-Vinke Marević iz Metkovića (podrijetlom sa Dragovije)

-župna crkva: župna crkva očišćena i spremna za župni blagdan >>> FOTO

-utrka lađa: u petak 4.kolovoza u poslijepodnevnim satima biti će održane utrke lađa na Norinu kod mosta pod nazivom "Kup Kneza Domagoja", 2. po redu. Sudjelovati će nekoliko ekipa iz gornje Neretve. Kao i prošle godine, zbog uskog Norina voziti će se po dvije lađe, na ispadanje. Start utrka biti će ispod mosta, jedna lađa kreće nizvodno druga uzvodno, na udaljenosti oko 70-100 m okreću se oko bova i kreću natrag na suprotnu bovu nakon čega je cilj ispod mosta. Pobjedničkoj ekipi pripasti će prijelazni pokal "Kneza Domagoja". Za tri prvoplasirane ekipe dodijeliti će se i manji pokali u trajno vlasništvo. Naši gusari brane prošlogodišnje prvo mjesto.

-"Glas Norina": u nedjelju 30.srpnja, u večernjim satima, kod župne crkve održano je natjecanje u pjevanju dječaka i djevojčica pod nazivom "Glas Norina". >>>FOTO


SRPANJ 2006.:

30.srpnja:

-Blagdan Gospe Snježne: povodom glavnog župnog blagdana zaštitnice mjesta, naredni tjedan biti će Trodnevnica od srijede 2. do četvrtka 4.kolovoza, sa svetim misama u župnoj crkvi u 19 sati. U subotu 5.kolovoza svete mise su u 5 sati, 7 sati (za poginule hrv. branitelje) i glavna sveta misa s procesijom u 9.30 sati ujedno misa za Domovinu (državni praznik-Dan domovinske zahvalnosti). Predvodi i propovijeda don Mario Volarević.

-Protekli tjedan u crkvi je postavljen kameni pod i mozaik. Naredna dva dana slijedi čišćenje crkve kako bi se ista pripremila za proslavu blagdana Gospe Snježne. U idućoj fazi radova planirano je postavljanje novih ulaznih vrata (troja) s pragom, postavljanje novog oltara, postolja za kipove i bojanje crkve.

-milenijska fotografija: snimanje milenijske fotografije svih vidonjaca održati će se u nedjelju s početkom u 16.30 sati. Pripremite lukove (obična drvena mladica zategnuta konopcem) i strijele (od trstike) kako bi se ovaj događaj za povijest trajno ovjekovječio fotografijom pod nazivom "Domagojevi strijelci". Snimatelj je poznati fotograf Šime Strikoman.

 

22.srpnja:

-vjenčanje: Toni Jakić (Nikole i Zore rođ. Boras) iz Pruda i Tajana Zovko (Marije i Mirka) iz župe svetog Nikole- Metković vjenčali su se danas u crkvi svetog Nikole u Metkoviću.

 

16.srpnja:

-prvo mjesto gusara: na 2.kupu Župe Bagalovići u utrci lađa, Domagojevi gusari pobijedili, Teskt i foto

-mrtvačnica: Dobrovoljnim prilozima župljana nastavlja se ″šminkanje″ župne mrtvačnice, od čega su kupljene sanitarije i osposobljen vanjski sanitarni čvor. Montažu su besplatno izvršili Toma Plećaš i Živko Boras . Ugrađena je i klima koju je donirala obitelj pokojnog Ivana Borasa. FOTO

-radovi u crkvi: U crkvi su radovi krenuli punim intezitetom, popločan je prostor kapele, oltara, i sakristije. Postavljen cjevovod za klimatizacijski sustav, obrađene niše za Fan-coile, Izvedena instalacije ozvučenja (mikrofonski razvod), instalacija za Web kamere i instalacija za upravljanje klimatizacijom. Postavlja se hidroizolacija iza čega slijedi termoizolacija  i estrih u prostoru za puk. Za tjedan dana planira se i taj dio popločati te crkva očistiti za blagdan Gospe od Snijega. FOTO

-radovi na muzeju: Kako se bliži početak osmog mjeseca za kada se planira završiti glavnina radova na muzeju užurbanost je sve veća. Gotovo da nema zanata u graditeljstvu koji trenutno nije zastupljen, popločavaju se prilazne staze i izložbene terase, oblaže se vanjski dio objekta, ugrađuju se zaštitne ograde, klimatizacijski i ventilacijski sustavi su pri kraju, vodovodna i elektroinstalacije su u fazi ispitivanja, ugrađuju se spušteni stropovi, ugrađuje se keramika i drugi sitni ništa manje bitni popratni radovi. FOTO

-proloncije: Toni Jakić (Nikole i Zore rođ. Boras) iz Pruda i Tajana Zovko (Marije i Mirka) iz župe svetog Nikole- Metković vjenčat će se u subotu 22.srpnja.

 

12.srpnja:

-"kravata oko Hrvatske": Domagojevi gusari sudjelovali u umjetničkom projektu vezivanja kravate oko Hrvatske. >>> Tekst i foto.

8.srpnja:

-sahrana: a mjesnom groblju u Vidu danas je obavljena sahrana pok. Mladena Brnasa.

1.srpnja:

-sahrana: na mjesnom groblju u Vidu danas je obavljena sahrana pok. Ivana Borasa.


LIPANJ 2006.:

26.lipnja:

-na vrhu Hrvatske: gusari na visinskim pripremama, uspon na planinu Dinaru. Foto

 

25.lipnja:

-Sveti Ivan: svetim misama na Dragoviji i u Prudu proslavljen blagdan svetog Ivana Krstitelja. Foto

 

23.lipnja:

-Srce Isusovo: svetom misom i procesijom danas je proslavljen blagdan Srca Isusova. Bila je to prva procesija s novim kipom. >>> FOTO.

-Sveti Ivan: sutra je blagdan svetog Ivana Krstitelja koji se slavi u Prudu i na Dragoviji. Svete mise su u Prudu u 8.30 sati i na Dragoviji u 10.30 sati.

 

17.lipnja:

-Milenijsko fotografiranje: gospodin Šime Strikoman, poznat po svojim milenijskim fotografijama, početkom kolovoza trebao bi u Vidu snimiti svoju novu milenisjku fotografiju (do sada ih je snimio 50-ak) na temu "Domagojevi strijelci". Ukratko, svi mještani Vida (bez obzira na godine, i mjesto boravka) trebali bi statirati kod spomenika Knezu Domagoju poželjno s lukovima i strijelama a taj događaj zabilježio bi se na fotografiji. Taj događaj biti će velika promidžba mjesta jer je svaka milenijska fotografija promovirana u medijima. Više o samom događaju pročitajte u članku iz Lista župe, i pripremite lukove i strijele.

-gusari: HTV će ove godine snimati dokumentarni film o maratonu lađa te će se u istom filmu biti prikazani i naši gusari koje snimanje će se obaviti na pripremama našig gusara početkom kolovoza. Više na stranici

 

15.lipnja:

-sveti Vid: u Vidu je danas proslavljen, nakon Uskrsa i Božića, treći najveći katolički blagdan Tjelovo, ujedno i državni praznik, te blagdan svetog Vida. U crkvi svetog Vida ujedno je obavljena, krizma i krštenje.

-umrli: na mjesnom groblju sutra je sahrana pok. Mate Musulina iz Metkovića, porijeklom sa Dragovije.

 

14.lipnja:

-sveti Ante: kod kapelice svetog Ante na Ograđu jučer je održana sveta misa povodom blagdana ovog sveca koji je veoma štovan u Hrvata. Jedan dio vjernika tradicionalno je hodočastio pješice na 20 km udaljeno svetište svetog Ante na Humcu kod Ljubuškog.

-uređenje župne crkve: povodom uređenja župne crkve i radova koji predstoje kako bi se crkva napokon u potpunosti dovršila, pročitajte troškovnik i zamolbu za donaciju novčanih sredstava na stranici.

 

11.lipnja:

-krizma: 10.lipnja u crkvici Sv. Vida održan je sastanak ovogodišnjih krizmanika, njihovih kumova i roditelja sa župnikom i don Pavom Banićem koji će ove godine umjesto Nadbiskupa izvršiti Krizmanje.  Župnik se osvrnuo na ono što je sve podučavao kandidate te naglasio da je ove godine akcenat dat na Bibliju, njen nauk i značenje. Don Pavo se prisjetio svojih dana u našoj Župi te naglasio kako je danas teško biti mlad i odhrvati se svom zlu koje je oko njih. Naglasio  da krizmanici po ovom sakramentu kršćanske zrelosti posebno obrate pozornost na obitelj i  njeno značenje u  životu i opstanku , primijetivši da su gotovo svi roditelji sadašnjih krizmanika  bili krizmani za njegove službe u našoj župi. FOTO

-svete mise na blagdan Tjelova ujedno i svetog Vida su ujutro u 8 sati i poslijepodne u 18 sati kada je i Krizma. Tijekom mise biti će i jedno krštenje, Brnas Srećko-Ćićak krsti peto dijete (ujedno i krizma sina).

 

4.lipnja:

-konoba Vrilo: Konoba VRILO vlasništvo obitelji Ante i Stoje Taslak preselio je jučer u novi prostor pored njihove obiteljske kuće. Gotovo na samom izvoru rijeke Norin po kojem i nose ime. Interijer je uređen u autohtonom stilu dalmatinske konobe a u ponudi su neretvanski specijaliteti i sve druge delicije koje gost poželi. FOTO

-Ave Arte Atelier: otvorena nova izložba...

-gusari: tek da se zna:, već 5 dana otvorena je knjiga gostiju Domagojevih gusara.

 

3.lipnja:

-kip svetog Vida: Ana Radić dipl. konzervator-restaurator iz Splita završila je rad na uređenju kipa svetog Vida. Konzervatorsko-restauratorski radovi uključili su uklanjanje sloja nečistoća, uglavnom voska i prašine sa slikanog sloja a potom i parcijalnu konsolidaciju nestabilnog slikanog sloja. Nedostajući dijelovi i oštećenja rekonstruirani su u drvu i kredi te retuširani kako bi se ponovno uspostavila do tada narušena cjelovitost skulpture svetog Vida. Skulptura je naposljetku  zaštićena postojanim lakom. Kip je 03.lipnja 2006 vraćen u crkvu Sv.Vida i postavljen na svoje mjesto.>>FOTO

 

2.lipnja:

-sprovod: Dana 30. svibnja u Vidu je obavljena sahrana pok. Matije Pavlić iz Vida. Foto sprovoda.

-statistika posjeta: pogledajte statistiku posjeta kroz svibanj 2006.godine.


SVIBANJ 2006.:

28.svibnja:

-turnir: završen 7.memorijalni turnir "Joško Beš". Kao i na prošlom turniru "Ante Taslak" u finalu su se sastale dvije ekipe iz Vida: Marelo i Narona. Ovaj put slavili su igrači Marela. Rezultati i slike.

-mirni prosvjed: jutros u 10 sati održan je mirni prosvjed mještana Pruda zbog nebrige nadležnih oko uređenja izvorišta u mjestu i prekida radova na uređenju prometnice kroz mjesto. FOTO, tekst i Slobodne Dalmacije

 

27.svibnja:

-umrli: u Dubrovniku je u 84.godini preminula Matija Pavlić. Datum sahrane naknadno će biti određen.

-kapitalac: Ante Vučić-Miki ulovio je ovaj tjedan u jendeku (nije precizirana lokacija) šarana 100 cm dugog, 19 kg težine i 45 cm široka. FOTO

-radovi u crkvi:nastavljaju se radovi u crkvi >FOTO

-pilićara: ovih dana mladež uređuje "Pilićaru" spremajući se za plesnjak koji bi se trebao održati na blagdan svetog Vida (krizma) kada je ujedno i državni blagdan Tjelovo. FOTO

-radovi na muzeju: građevinski radovi na muzeju primiču se kraju >FOTO

-mirni prosvjed: prema informacijama sutra ujutro u Prudu je planiran prosvjed mještana s blokadom prometnice. Koliko sam uspio saznati glavni razlog je zbog zastoja radova na cesti kroz Prud, dio prometnice kroz mjesto zatvoren je već dulje vrijeme a zbog navodnog nedostatka novca radovi su obustavljeni dok su prometnice i dalje razrovane; drugi razlog je zbog (ne)uređenja oko izvora.

-anketa: na naslovnici je postavljena anketa s pitanjem koliko često posjećujete ove stranice. Nakon što se ispuni dozvoljeni limit od 100 pregleda anketa je nedostupna, zato nemojte svaki put klikati na rezultat ankete. Naravno, idući dan anketa normalno funkcionira do tj. može se vidjeti (rezultati se ne poništavaju).

 

23.svibnja:

-turnir "Joško Beš": u subotu 20.svibnja započeo 7.memorijalni turnir Joško Beš. Rezultati i slike na stranici.

-chat: danas smo obogatili ove stranice i chatom. Chat je ustvari dopisivanje u realnom vremenu. Prijedloge za obogaćivanje ovih stranica upišite na forum.

-onečišćenje oko izvora u Prudu: Prije dva dana i na TV je bio prilog o onečišćenju kod izvora u Przudu a u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji možete pročitati članak o istome. Jedan sličan članak je i iz siječnja 2006.

-Vučjak: sutra je sveta misa na Dragoviji, tzv. Vučjak koja kada su se stari dragovinci zavjetovali svetkovati taj dan zbog čestog pomora stoke od vukova.

-Uzašašće: u četvrtak 25.svibnja u crkvi svetog Vida je sveta misa na blagdan Uzašašća ujedno i blagoslov polja.

-sveti Paško: grupa naših mještana u srijedu 17.svibnja kod uređene ploče-kapelice svetom Paški podno Ograđa proslavila ovaj blagdan. Slavlje je trajalo do kasnih noćnih sati. To je njihov zavjet iz Domovinskog rata. Oni koji taj dan nisu mogli doći,  slavili su u nedjelju.

-Nova knjiga gostiju: otvorena je nova knjiga gostiju. Ova je bez reklama (ali i bez smajlija, za sada) i trebala bi se otvarati bez problema. Na naslovnici će još neko vrijeme biti link na staru a molio bih da na forumu (možda ubacim i neku anketu) napište vaše opredijeljenje za novu ili staru knjigu gostiju. LINK na novu je

 

18.svibnja:

-radovi u crkvi: trenutno se u župnoj crkvi izvode radovi. Prema projektu, na oltaru se skidaju  tri stepenice na kojima je trenutno oltar. Skinuta je lamperija sa zidova i stupova. Kamene ploče na oltaru i stepenice su skinute te će se taj dio izravnavati. Svetohranište će biti u kapelici. Prag ispred lijeve i desne sakristije je skinut te će biti u razini poda. Cijeli pod će se promijeniti. Mise će do daljnjega biti u crkvi svetog Vida. Ukoliko bude neka sahrana, ista će krenuti iz mrtvačnice na groblje a nakon toga će biti misa za pokojnika u crkvi svetog Vida. Slike pogledajte ovdje.

-gusari: zbog tehničkih zahtjeva, došlo je do promjene adrese stranice Domagojevih gusara. Razlika je samo u srednjoj crti između "domagojevi" i "gusari": važeća web adresa je http://domagojevi-gusari.vid.hr

-velesajam: Udruga lađara Neretve tradicionalno sudjeluje na velesajmu turizma u Zagrebu. Tom prilikom vijorile su se i zastave naših gusara kao viceprvaka maratona. Nekoliko slika pogledajte ovdje.

-turnir "Joško Beš": prijave za 7.memorijalni turnir u malom nogometu primaju se do petka 19.5. kada je izvlačenje parova. Uplata po ekipi je 200 kn. Igra se po sistemu 4+1. Turnir počinje u nedjelju u 14.30 sati.

-mali nogomet: u pripremi je mjesna malonogometna liga. Podržimo inicijatore, samo neka liga krene.

 

15.svibnja:

-izložba: U AVE ARTE ATELIERU 13.svibnja otvorena je nova izložba -više

 

7.svibnja:

-prvopričesnici: Danas je 23 dječaka i djevojčica iz župe Vid imalo svoju prvu svetu pričest. Slike pogledajte ovdje.

 

1.svibnja:

-mozaik: Protekli tjedan nekoliko naših župljana u proputovanju kroz Grab kod Ljubuškog posjetilo je akademskog kipara Stjepana Skoku koji izrađuje mozaik "Ivan krsti Isusa" za župnu crkvu. FOTO

-redizajn stranica: stranice Domagojevih gusara danas su promijenile izgled. Novi izgled možete komentirati na stranici foruma.

-prva sveta pričest: u nedjelju 7.svibnja u župi je prva sveta pričest.

 

1.svibnja:

-zvono: veliko zvono sa zvonika crkve svetog Vida skinuto je radi popravka. Zvono je napuklo i potrebno ga je zavariti. Također treba zamijeniti ležajeve i remenja na zvonu te učvrstiti kamen na preslici.

-sprovod: iz mjesne mrtvačnice na groblje u Vidu danas je obavljena sahrana pok. Ivana Musulina (nekadašnjeg matičara u Metkoviću). Pokojnik je podrijetlom sa Dragovije a živio je u Metkoviću.

-zamućen Norin: Nakon četiri kišna dana Norin je nabujao i promijenio boju iz modrozelene u smeđu. Vodostaj je za jednu stepenicu ispod razine Velike rive.


TRAVANJ 2006.

23.travnja:

-Mali Uskrs: danas je na Dragoviji održana sveta misa koja se svake godine  tradicionalno održava na Mali Uskrs. Starijima je današnja nedjelja poznata kao Bijela nedjelja, kada se prije krštavalo u bijelim haljinama. Veliki broj dragovinjaca koji su se davno iselili iz mjesta tako se okupio na jednom mjestu. Pogledajte slike.

-vjenčanje: u župnoj crkvi vjenčali su se Jelena Petković (Radina i Marije rođ. Brnas) iz Vida i Ante Ujdur (Jozin i Anke rođ. Obrvan) iz župe Bagalovići. Pogledajte slike.

-Sveti Marko: utorak je blagdan svetog Marka kad je ujedno i blagoslov polja. Sveta misa je u župnoj crkvi u 8.30 sati

 

22.travnja:

-prva galerija u Vidu: 20. travnja  počela sa radom prva galerija – suvenirnica «AVE ARTE ATELIER» u Vidu. Otvorio ju je Jure Taslak u kući svojih predaka i ujedno izložio svoje foto uradke koji su većinom nastali za vrijeme njegovog boravka u Parizu. Radovi su u crno bijeloj tehnici dok se njegov su izlagatelj  Šunjić Vjeko predstavio sa kolor fotografijama čiji motiv su portreti slučajnih prolaznika. Uz njihove radove tu su i suveniri većinom vezani za Naronu što je i razumljivo (FOTO)

-prva kuća na Orapku: Niče prva kuća na Orapku, bilo je pitanje dana kad će se počet graditi na ovom najatraktivnijem lokalitetu  našeg mista...VIŠE UZ FOTO

 

18.travnja:

-Veliki tjedan: svečanom svetom misom na Uskrs završio je Veliki tjedan u Župi Vid. O programu održavanja Velikog tjedna možete pročitati na stranici. Sva četiti dana crkva je bila pretijesna za velik broj vjernika. Vrijem je bilo neuobičajeno toplo, posebno u večernjim satima. Na Uskrs je padala kišica koja je prestala malo prije početka procesije oko crkve. Obilje slika pogledajte ovdje.

-Smotra žudija u Vodicama: tradicionalno, već četvrti put uzastopce naše žudije idu na uskrsni ponedjeljak u Vodice na Smotru žudija. Išlo se dvama autobusima, ukupno 80 župljana. U Vodicama se nalazilo mnoštvo turista te smo bili posebna atrakcija gdje smo svako malo se zaustavljali radi poziranja za slikanje. Posebno je atraktivan bio Šimun. O istom je bio članak (sa internet stranice) u današnjem Večernjem listu sa fotografijom a ista slika uvećana na dvije stranice bila je i u tiskanom izdanju.FOTO.

-proloncije: Jelena Petković (Radina i Marije rođ. Brnas) iz Vida i Ante Ujdur (Jozin i Anke rođ. Obrvan) iz župe Bagalovići sklapaju brak u nedjelju 23.travnja.

-proloncije: Damir-Kristijan Marušić (Veljkov i Jele rođ. Petković) iz Pruda i Draga Bulum (Šimina i Nede rođ. Gagro) iz župe svetog Ilije-Metković vjenčat će se 22.travnja.

-krštenje: u nedjelju u crkvi svetog Ivana u Prudu kršten je Karlo Jakić Tonija (Mije i Nade rođ. Volarević) i Kristine rođ. Atanacković. Nekoliko slika pogledajte ovdje.

 

13.travnja:

-Veliki četvrtak: u 16 sati bio je blagoslov vina. Sveta misa Gospodnje večere je u 19 sati. Pred kraj mise je pjevanje muke Kristove kada izlaze i žudije. Program kroz Veliki tjedan možete pogledati ovdje.

-grobnice: ovih dana na groblju se vrše radovi na neizgrađenim grobnicama. Komunalno Metković, vlasnik groblja, prošle godine uputilo je dopis svim vlasnicima neizgrađenih robnih mjesta da isto izgrade do 9. svibnja. Nakon tog datuma Komunalno preuzima neizgrađene grobnice te će ih samo sagraditi i dati u slobodnu prodaju po tržišnim cijenama. Primjerice, cijena grobnica na groblju svetog Ivana u Metkoviću kreće se oko 20 000 kn.

-kip Srca Isusova: pred 20-ak dana donacijom Stipe Gabrića-Jambe u Splitu kod sestara Karmelićanki nabavljen je novi kip Srca Isusova. (FOTO)

 

9.travnja:

-Cvjetnica: svetom misom i procesijom s maslinovim grančicama danas je proslavljena Cvjetnica, spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem. Slike pogledajte ovdje.

-Veliki tjedan: raspored svetih misa i uskršnjih obreda kroz Veliki tjedan možete pročitati ovdje.

-Izbori: U nedjelju 9.travnja održani su izvanredni izbori za skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije. Rezultate na glasačkom mjestu Vid i Prud pogledajte na stranici uz nekoliko slika.

-Mali humanitarci: 8.travnja u Metkoviću, preko puta pošte, učenici iz OŠ Vid i članice humanitrne udruge (u osnivanju) "Livija" iz Vida prodavali su radove koje su sami izradili a čiji prihod ide za  izgradnju dizala u OŠ "don Mihovil Pavlinović" Metković (desna strana grada) za potrebe invalidne djece. Nekoliko slika.

 

3.travnja:

-Radovi na mrtvačnici: Protekli tjedan završeni su radovi na uređenju fasade objekta. Betonirana je i staza od mrtvačnice do platoa ispred crkve. Fotografije pogledajte ovdje.

-Uređenje cesta: protekli tjedan radilo se na nasipanjiu i asfaltiranju nekih cesta u Vidu i Prudu. FOTO.

-Humanitarna Udruga: mlade djevojke iz Vida osnovale su humanitarnu udrugu "Livija". Trenutno je udruga u osnivanju, no to ih nije spriječilo da se bave humanitarom djelatnošću. Posjetile su Dom za starije i nemoćne u Metkoviću darovavši štićenike prigodnim darovima (kolači i razni pokloni). Tom prilikom posjetile su i našeg župljanina Mladena Brnasa, odnedavno štićenika doma. FOTO.

-Ispovijed: uskršnja ispovijed u župi je u četvrtak 6.travnja u 7.30 i 17 sati. U nedjelju 9.travnja je Cvjetnica. Svete mise su u 8 sati (Prud i 10 sati sa procesijom u Vidu.

-Župni list: izišao je i 11 broj Lista župe Gospe Snježne.


OŽUJAK 2006.

20.ožujka:

-Radovi na mrtvačnici: Trenutno se izvode hidroizolacijski radovi na krovu, fasada objekta je ožbukana „prvu ruku“ a za petnaestak dana slijedi fini sloj i pitura. Preostaje još završiti septičku jamu na koju će se priključit fekalni ispust objekta. Potom slijedi priključenje vode i uređenje staze prema crkvi. Ove radove planirano je završiti za tridesetak dana. Preostat će  priključenje na električnu mrežu i nabava hladnjaka. Unutrašnjost objekta je gotova i već desetak mjeseci služi svrsi prilikom ispraćaja preminulih župljana.MM

-Put križa za mlade: u subotu 18.ožujka u Borovcima je održan Put križa za mlade neretvanskog dekanata. Pročitajte reportažu sudionika  uz devet slika na stranici.

-gusari: naši gusari jučer su odveli dvije lađe koje su koristili na prošlom maratonu u Opuzen gdje će se vršiti plastificiranje vanjske oplate. Pogledajte slike na stranici.

 

16.ožujka:

-Muzej: Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 2. ožujka 2006., na temelju Zakona o Vladi Republike Hrvatske i Uredbe o osnivanju Muzeja Narona, donijela Rješenje kojim se za privremenog ravnatelja Muzeja Narona u Vidu imenuje Hrvoje Manenica arheolog i povjesničar iz Državnog arhiva u Zadru. (Zorislav Kaleb).

-Rezanje platana: gradski komunalni redar Mato Nikolić jučer je uz pomoć HEP-ove dizalice izvršio rezanje grana velikih stoljetnih platana na rivi. (FOTO).

-Uskoro redizajn stranica.

 

12.ožujka:

-Žudije: Na stranici  pročitajte obavijest za sve žudije (koji će biti i koji planiraju ubuduće biti) za sastanak 14.ožujka u župnoj dvorani u Vidu.

-Put Križa: za mlade našega dekanata održati će se Put Križa u Borovcima u subotu 18.ožujka u 15.00 sati.

-Knjiga gostiju: zbog reklama koje ubacuju spameri u knjigu gostiju, a kako sam zagubio lozinku za administriranje iste, otvorio sam novu knjigu gostiju (isti link). Ispod je link na staru zbog mnoštva poruka koje su do sada upisane.

 

9.ožujka:

-vrijeme: Već drugi put u ovom ožujku pao je snijeg. Nakon ponedjeljka 6.III i danas nas je iznenadio snijeg, neuobičajen za ovo doba godine. Padao je cijelo jutro ali se brzo i topio. Visina je bila 2-3 cm. Vrijeme je bilo vrlo hladno.

 

4.ožujka:

-sahrana: Dana 3.ožujka na mjesnom groblju u Vidu obavljena sahrana Ivana Brnasa, Vinkova (rodom iz Vida, živio u Pločama). Pogledajte fotografije sa sprovoda.

-sahrana: Dana 2.ožujka na mjesnom groblju u Vidu obavljena sahrana Ante Marušića iz Pruda.

-radovi na muzeju: Nakon montaže krovnih čeličnih nosača pristupilo se montaži betonskih elemenata koji se slažu između nosača. Međusobni spojevi bit će ojačani armaturom i zaliveni betonom. Pogledajte 11 slika.

-radovi na županijskoj cesti: U Prudu na trasi županijske ceste malo su usporeni radovi zbog vremenskih neprilika a trenutačno se izvode radovi izrade potpornog zida  na Guvnu. Zbog radova je došlo do regulacije prometa dijelom ceste te se vrši obilazak od raskrsnice prema Bobovištu makadamom se ponovno izlazi na županijsku cestu (poviše Miće jakića kuće) prema Ljubuškom. Pogledajte par slika.


VELJAČA 2006.

28.veljače:

-Maškare: završene ovogodišnje maškarske svečanosti. Prethodno su vidonjski i prudski mačkari (po običaju) obilazili kuće u Vidu i Prudu kojom prilikom su darivani od mještana (najčešće jajima). U Vidu na Velikoj rivi u 13.30 započeo je završni program uz suđenje Marku Krnjevalu i čitanje njegove ostavštine. Za nazočne se kuhao suvi fažol, za što je bio zadužen kuvar Jajko, a poslije i kuhana jaja. I pića je bilo, sve naravno free. Padom mraka završilo je paljenjem Krnjevala a onda se program preselio u Prud gdje su pruđani imali svoj program u mjesnoj školi. Zapaljen je Krnjo uz vatromet a potom je bila velika zabava (glazba uživo) uz obilje ića i pića (sve free) do jutarnjih sati. Nazočno je bilo mnogo svijeta, kako domaćeg, tako i susjednih mjesta (poglavito Metkovića). Pogledajte obilje slika.

 

26.veljače:

-humanitarna akcija: 25.veljače u O.Š. don Mihovil Pavlinović, u čijem je sastavu i vidonjska škola, organizirana je prodaja raznih dječjih uradaka. Djeca iz Vida izradila su prigodne aranžmane od materijala pokupljenih ili ubranih u prirodi. Cijela akcija organizirana je u svrhu prikupljanja sredstava za izradu lifta koji bi omogućio lakše kretanje invalidnim đacima kroz prostore škole.Vidonjskim mališanima pripomogao je Dominik Rožić (stanar BIG BROTHER kuće na RTL-u i član Domagojevih gusara) glede čije je nazočnosti bila velika gužva za njihovim štandom. Strpljivo se slikavao i potpisivao svima koji su to tražili. Djeci iz Vida veselju nije bilo kraja kad su prvi prodali sve  i time mnogo doprinijeli ovoj plemenitoj akciji. (M. Marušić). Pogledajte slike.

-Maškarska povorka: U Metkoviću je održana tradicionalna maškarska povorka kroz grad. Ove godine sudjelovali su, tradicionalno, i prudski mačkari, dok su vidonjci ove godine izostali. Pogledajte slike.

-Vjenčanje: u subotu 18.2.2006.godine u crkvi gospe Snježne u Vidu vjenčali su se Ivona Ramić (Ivanova i Mladenke rođ. Herceg) iz Vida i Boris Kapović (Dinkov i Selme rođ. Nikolić) iz župe Opuzen. Kumovi su im bili Marija Milošević i Tomislav Dominiković. Vjenčanje je obavio don Stanko Vrnoga a svečani ručak održan je u restoranu Adria uz nazočnost 280 gostiju. Pogledajte slike.

-Vjenčanje: Danas je vjenčanje Nikoline Vučić (Josipa-Titoje i Nedjeljke rođ. Suton) iz Vida i Marka Babića (Davora i Albine rođ. Popić) iz župe svetog Nikole-Metković. Pogledajte slike.

-mlada misa: mladomisnik fra Josip Kešina održao je 12.veljače u Canberri, u rodnoj Australiji drugu mladu misu. Tekst i par slika pogledajte na stranici Hrvatskog tjednika.

 

24.veljače:

-Maskenbal: u alternativnom klubu "Pilićara" (iznad mjesne škole) u Vidu je održana veliki pokladni ples. Uz simboličnu cijenu ulaznice od 10 kn, i besplatno iće i piće plesalo se do jutra. Miće i njegova glazbena skupina odlično su vodili svirku. Nazočno je bilo oko 300 ljudi (prodanih karata). Pogledajte 48 slika sa maskenbala.

 

18.veljače:

-Radovi na muzeju: Na gradilištu muzeja jučer je bilo uzbudljivo. Ujutro se pojavila najavljivana auto dizalica poduzeća "Adriacink" iz Splita koja maksimalno može podići teret od 120 tona a krak grane može se uz dodatke izvući oko 40 metara-naš zvonik sa križem visok je 32 m. Iako je kiša padala cijeli dan od montaže krovnih čeličnih nosača nije se odustajalo a cijeli manevar pratilo je mnogo znatiželjnih mještana pod kišobranima. Konzole teške 4000 kilograma podizane su i ugrađivane lakoćom i preciznošću Lego kockica. Slike možete pogledati ovdje.

-Mačkari: sutra počinju Poklade a događanja pokladnih svečanosti u Vidu i Prudu možete pročitati ovdje kao i pogledati par slika uređenja bivše pilićare za maskenbal.

-mrtvačnica: započeli su radovi na vanjskom uređenju mjesne mrtvačnice >>> foto

 

12.veljače:

-Nazivi ulica u Vidu: Povjerenstvo za imenovanje ulica u Vidu sastavilo je prijedloge istih koje možete pogledati na stranici uz obrazloženja imena tih ulica. Vaše komentare, prijedloge i primjedbe možete upisati na FORUM. Isto tako možete ispuniti jednu mini anketu. Rok za iznošenje prijedloga i primjedbi je 28.veljače.

 

4.veljače:

-Žudije: u crkvi Gospe Snježne danas su nam se predstavile Žudije iz Vodica. Više o svemu pročitajte na stranici, a 20 fotografija pogledajte ovdje.

 

2.veljače:

-Svijećnica: danas je blagdan Svijećnice. U župnoj crkvi održana je sveta misa i blagoslov svijeća.

-Sahrana: Danas je obavljena sahrana Jake Ramić iz Ploča (udova Nedjeljka-Buce pok.Tome Lauda) Suprug joj je preminuo prije 4 mjeseca.


SIJEČANJ 2006.

29.siječnja 2006.:

Vodičke žudije: Na proputovanju za Dubrovnik, gdje će sudjelovati na festi svetog Vlahe, u subotu 4.veljače u Vidu će odsjesti vodičke žudije koje će nam se predstaviti svojim uskršnjim običajima u 16.00 sati u župnoj crkvi. Vodičke žudije već nekoliko godina organiziraju Smotru žudija na kojoj već tri godine za redom sudjeluju i naše žudije.

 

 

-Mladomisnik: svetu misu, koju je posvetio svim živim i preminulim župljanima, u župnoj crkvi danas je održao fra Josip Kešina i na taj način zahvalio našim župljananima za sve što su učinili prilikom organizacije mlade mise i zajedničkog ručka. Župa je darovala mladomisnika prigodnim darom. Fra Josip će u svojoj drugoj domovini-Australiji, gdje mu živi ostatak obitelji, imati drugu Mladu misu u Canberri 12.veljače.

-Iseljenicima u Australiji: u kontaktima sa našim pojedinim župljanima koji žive u Australiji došao sam do spoznaje da vrlo malo znaju za ove webstranice. Pozivam ih stoga da svima koje poznaju upoznaju s web-adresom ovih stranica kao i da svojim prilozima (podstranice o župljanima i inozemstvu) sudjeluju u obogaćivanju ovih stranica. S prilozima se mogu javiti i iseljenici u drugim državama. (BM)

-Sahrana:  Danas je obavljena sahrana Mate Pejara iz Crnića (dio koji pripada Župi Vid).

-Knjiga gostiju: proteklih dana dosta je poteškoća sa otvaranjem Knjige gostiju (questbook) na ovim stranicama. Problem je na serveru gdje je ista smještena i na otvaranje iste ne mogu utjecati. Stoga bih zamolio za pomoć u kreiranju nove knjige gostiju s kojom ne bi imali takvih problema. Pojedine knjige gostiju koje se mogu besplatno otvoriti na raznim stranicama svojim izgledom nisu mnogo pogodne.

-Župni list: U pripremi je novi broj Lista župe te se pozivaju svi koji imaju priloge da ih pošalju u župni ured kako bi se isti mogao slagati i pripremati za tiskanje. Tekstove je poželjno dostavit na mediju (CD ili disketa) kako se isti ne bi pretipkavali. Iste možete poslati i e-mailom te će biti dostavljeni župniku. Svi koji žele mogu dostaviti i fotografije (vjenčanja, krštenja, umrlih) od prošle godine kako bi isti bili objavljeni u listu.

 

22.siječnja 2006.:

-Mlada misa: danas je, nakon više od dvadeset godina u Vidu održana mlada misa. Mladomisnik fra Josip Kešina rođen je i odrastao u Australiji. Roditelji Martin i Neda rođena Taslak rodom su iz Vida. Više o svemu uz 75 fotografija na stranici.

 

20.siječnja 2006.:

-ređenje: 15.siječnja u Crkvi svetog Frane u Zagrebu održano je ređenje fra Josipa Kešine. Ređenje je predvodio biskup Vlado Košić. Nazočilo je nekoliko članova naše župne zajednice, brojni kolege i prijatelji mladomisnika. Nekoliko FOTO.

-gosti: Danas je naše mjesto posjetio Predsjednik predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović. Domaćin mu je bio gradonačelnik Grada Metkovića magistar Stipo Gabrić a predsjednik Jović u Metkoviću je boravio povodom otvaranja likovne akademije kojoj je glavni pokrovitelj. Nekoliko slika.

 

15.siječnja 2006.:

-krštenja: u župnoj crkvi u Vidu danas je krštena Katarina-Neda Bukovac, drugo dijete u obitelji Duška (Ante i Nede) i Marijane. Kumovali su Ivan Komšo iz Vida i Monika Bezer. Fotografije pogledajte na stranici.

-turnir:  završen 9. memorijalni malonogometni turnir "Ante Taslak". Poredak: 1. Narona Vid, 2. MNK Vid Marelo, 3. Krvavac-Vukovi, 4. Desne. Rezultati i fotografije turnira na stranici.

-Mlada misa: Duhovnu obnovu, u petak i subotu, uoči mlade mise predvoditi će svetim misama u Vidu (16.00 sati) i Prudu (17.30 sati) fra Rozalijo-Rozo Vrkić, duhovnik mladomisnika. Mlada misa je u nedjelju 22.siječnja u župnoj crkvi s početkom u 10.00 sati.

 

14.siječnja 2006.:

-imenovanje ulica: mjesni Odbor za imenovanje ulica u Vidu priprema prijedloge za imenovanje ulica u Vidu. U prijedlozima su imena ulica uglavnom po toponimima u mjestu (Pristupak, Selo...). Prijedlog će, po završetku biti proslijeđen u Poglavarstvo Grada Metkovića-Povjerenstvu za imenovanje ulica na daljnju proceduru kao i objavljen na ovim stranicama.

-Na inicijativu Mate Vučića pokrenut je prijedlog da most u Vidu dobije ime poginulog hrvatskog branitelja Ante Taslaka. Prijedlog je proslijeđen Poglavarstvu grada Metkovića.

-sprovod: 12.siječnja u Vidu je obavljena sahrana Mile (Ive) Volarević iz Pruda.

-turnir:  odigrane utakmice 1/4 finala memorijalnog malonogometnog turnira "Ante Taslak". Rezultati i parovi na stranici i nekoliko fotki.

-hladnoća: proteklih nekoliko dana najhladniji su od prošlogodišnje zime. Jutarnje temperature spuštaju se ispod nule a hladnoći pridonosi i bura.

 

8.siječnja 2006.:

-prometna nesreća: U autobusu makarskog PROMETA koji je u četvrtak (5.I) nešto prije 15 sati, imao tešku nesreću na Jadranskoj magistrali kod autokampa Čiste u Živogošću nalazila se i 14-godišnja Maja Matić, Cvitina iz Vida. Maja se jedina od stradalih putnika uspjela samostalno izvući  iz autobusa pretrpjevši brojne ogrebotine i udarce. Maja se trenutačno oporavlja na dječjem odjelu KB Split. Nekoliko fotografija Maje na stranici.

-sprovod: 2.siječnja u Vidu je obavljena sahrana Marijana-Tite Marušića rođenog u Prudu, živio u Metkoviću. Sa zakašnjenjem objavljujem osmrtnicu na stranici.

 

6.siječnja 2006.:

-Tri Kralja: u župnim crkvama u Vidu i Prudu svečano je proslavljen blagdan Bogojavljenja.

-turnir:  započeo memorijalni malonogometni turnir "Ante Taslak". Rezultati i parovi na stranici.

 

1.siječnja 2006.:

-župna statistika za 2005.godinu: 15 krštenih u župi, od toga 6 muških i 9 ženskih (2004.g.-12 krštenih); vjenčanja: 3 djevojke vjenčane u župnim crkvama i 6 momaka vjenčanih kod djevojaka u drugim župama (2004.g.-6 vjenčanja); umrlih u župi 9 (2004.g.-7 umrlih), a bilo je ukupno 14 sprovoda, 5 umrlih iz drugih župa koji su sahranjeni na groblju u Vidu.

-stanovništvo: u Župi je ukupno 1175 stanovnika a od toga broja 591 muških i 584 ženskih. Po mjestima je: Vid 717 stanovnika (358 m i 359 ž), Prud 445 (229 m i 216 ž), Podgrede 2 (1 m, 1 ž) i Dragovija 1 (ž). Stalnih stanovnika u župi je 16 manje od ukupnog broja (tih 16 je povremeno u župi).


 Arhiva novosti po godinama:

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

 
 

na vrh