->  Žudije >>> SMOTRA ŽUDIJA-OPIS

 

Vid, 9.travnja 2007.godine:

Na uskrsni ponedjeljak u Vidu je održana, već tradicionalna, sedma po redu smotra žudija. Po prvi put van Vodica gdje je sve i započelo i čiji je glavni inicijator akademski fotograf iz Vodica Šime Strikoman. Ova smotra do sada je s najviše sudionika: 16 domaćih i jedna iz susjedne BiH.

Smotra žudija započela je ujutro okupljanjem žudija kod crkve svetog Vida kraj koje su potom prevožene lađama (u izmiješanim skupinama) do velike i male rive nakon čega su se postrojili na krov muzeja. Tijekom manevriranja jedan parićar bućnuo se u Norin nakon što mu je iskočio parić no sve se dobro završilo.

Na krovu muzeja uz žudije okupili su se brojni mediji koji su snimali i slikavali žudije. Župnik Vida don Stanko Vrnoga blagoslovio je sve nazočne uz riječi da "su se ovdje kretale mnoge vojske u ovih 2000 godina a ove sadašnje po prvi put u miru". Pozdravne govore održali su gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić-Jambo, županica Dubrovačko-Neretvanske županije Mira Buconić, te ravnatelj muzeja Narone Hrvoje Manenica koji je naglasio da je muzej otvoren za sve kulturne događaje u ovom mjestu. Nakon toga žudije su se spustile pred muzej gdje je održano zajedničko slikavanje. Tom prilikom fotograf Šime Strikoman snimio je još jednu milenijsku fotografiju. Nakon poziranja mnogobrojnim gledateljima žudije su po skupinama nastavile put kroz vidonjske ulice prema Križu i potom stepenicama uz antičke bedeme do crkve i spomenika Knezu Domagoju na vrhu brežuljka uz pjevanje uskrsnih pjesama pučkih pjevača.

Skupine su se potom postrojile ispred spomenika kneza Domagoja nakon čega je svaka od skupina izvela dio uskrsnih običaja svojih župa uz kratka izlaganja svojih predstavnika o župi i običajima. Župa Rogotin namjestila je Kristov grob (ispred kojeg se odvijao program) iz svoje crkve koji je upotpunio ovaj lijepi događaj. Njihove žene cijelo jutro na dan smotre uređivale su Kristov grob. Nekoliko zanimljivosti: žudije župe Svetog Ilije-Metković ove godine slave 150-obljetnicu; žudije župe svetog Ante Knin obnovljene nakon 70 godina; žudije župe Vid jedine ostaju u crkvi nakon padanja (te sutradan na Uskrs) kad sudjeluju u misnom slavlju, žudije župe svetog Mihovila-Vareš i u najtežim trenutcima ratnih događanja i progonstva 1993.godine sačuvali svoje običaje kad su stražu držali dva stražara od kojih je jedan bio s metkom u nozi a drugi bolestan...Prilikom padanja opuzenskih mornara, nakon što su svi završili jedan preko drugog i potom se razbježali jedan je ostao ležati a okolni gledatelji su mislili da mu je pozlilo ali je sve to bio dio scenarija jer su po zaostalog došli njegovi kolege i odnijeli ga.

Lijepo i toplo vrijeme popratilo je ovaj događaj. Nakon smotre za sve sudionike održana je zakuska u obližnjoj župnoj dvorani.
Domaćin VIII. smotre Žudija sljedeće godine bit će župa Marijna Uznesenja - Prvić Šepurine; potom župa sv. Ante iz Knina, te župa sv. Nikole biskupa iz Metkovića kada se predviđa i završetak izgradnje nove crkve i Pastoralnog centra O. Ante Gabrića.

POGLEDAJTE BROJNE FOTOGRAFIJE:  1. dio,  2. dio,  3. dio, 4. dio, 5. dio,

Fotografije na drugim stranicama: Metković, Opuzen, Borovci

Sudionici smotre žudija

     ŽUPE:

1. Svetog Nikole Biskupa –Metković,

2. Svetog Stjepana Prvomučenika –Vlaka,

3. Svetog Ilije Proroka-Metković,

4. Gospe Karmelske- Bagalovići,

5. Presvetog Trojstva-Rogotin,

6. Marijina Uznesenja-Šepurine Prvić

7. Našašća Svetog Križa – Vodice,

8. Svetog Mihovila – Murter,

9. Svetog Mihovila – Promina-Oklaj,

10. Stjepana Prvomučenika – Brela,

11. Srca Isusova i Marijina – Vidonje,

12. Svetog Duha – Tisno,

13. Sv. Stjepana Prvomučenika – Opuzen,

14. Svetog Mihovila – Vareš BiH,

15. Svetog Ante-Knin >>>FOTO

16. Svetog Frane-Imotski

17. Gospe Snježne – Vid.

Plakat za smotru žudija

klikni za uvećanje

Akademski fotograf iz Vodica Šime Strikoman izabrao je jednu od svojih fotografija koje je snimao za izradu promidžbenog plakata. Na slici su župne Žudije u lađi na Norinu ispred crkve Sv Vida. Fotografijom dominira veliko stablo koje, po autorovoj zamisli, svojom mističnom postojanošću asocira na drvo križa, na drvo Kristove patnje.

 

Ovdje možete downloadati prigodnu brošuricu (PDF format, 852 Kb) s običajima i znamenitostima naše župe.

 

 Na stranici možete pogledati stazu kojom su se žudijske skupine kretale kroz Vid i program održavanja smotre

dvije slike poslao nam je i Nikola Vekić iz Metkovića pa ih ovom prilikom objavljujemo:

(klikni za uvećanje)