->  Vid -> zanimljivosti >>> Pijavice


Pijavice

Pijavice su male životinjice, bez kostiju. Veličina im je najčešće oko 5-10 cm. Žive u vodi a hrane se krvlju raznih životinja. Dovoljno je da stavite dio tijela u vodu da vam se "prikači" pijavica koja potom siše krv. Rastezljiva je poput žvakaće gume pa ju je nezgodno uhvatiti i skinuti. Čak su se nakon II svjetskog rata lovile i prodavale za "likariju". Naime, pijavice su se stavljale na dijelove tijela da sišu bolesnu krv.

Još do prije dvadesetak godina bio ih je "pun" Norin i kanali. Poslije su gotovo iščezle. Izgleda da se pijavice opet vraćaju.

 

Znanstvenici već dulje proučavaju njenu gensku strukturu koja bi se mogla iskoristiti u ljekovite svrhe. Pijavice su se u prošlosti koristile kao sredstvo protiv upale vena i bolova u zglobovima. Sredinom 19.stoljeća, na primjer u Francuskoj godišnje se koristilo 30 milijuna pijavica, a i danas se u nekim afričkim bolnicama koriste kao dopunsko sredstvo kirurgiji. Znanstvenici rade na otkrivanju njenog genoma s namjerom da popišu sve ljekovite molekule sadržane u njenu podsustavu. Te bi životinje  mogle pomoći pri borbi s parazitima i virusima. Farmaceuti su iz sline te životinje već izolirali tvar hirudin, antikoagulans koji se koristi pri liječenju kardiovaskularnih bolesti.