kontakt

 

 

Vid
zanimljivosti
vrijedi posjetiti
stanovnistvo
knjige:Vid-Narona
knjige-razno
svetac Vid
foto - Vid

Pijavice


Društvo bračnih parova

foto 2008:

43 slike - 17 slika

 

foto 2007

 

->  Vid >>> zanimljivosti

 

Zanimljivosti:

Mjesto je bogato arheološkim nalazima. Neki od njih, poput mramorne glave carice Livije i pozlaćenih kaciga iz 6. stoljeća, danas krase najpoznatije svjetske muzeje. Davne 1930.godine u Vidu je osnovano jedno od najstarijih arheoloških društava u Hrvatskoj: "NARONA-društvo za istraživanje narodne povijesti u Vidu" . Više na stranici.  Glavna zanimljivost mjesta je Arheološki muzej Narona sagrađen na mjestu pronalaska 16 hramskih kipova cara Augusta i njegove obitelji te ostalih rimskih moćnika i božanstava. Muzej je otvoren 18.svibnja 2007.godine.

Osim po ostacima Narone, Vid je poznat i po vrhunskim restoranima i domaćem gastronomskom specijalitetu brudetu od jegulje i žaba. U mjestu danas radi konoba-restoran "Đudja&Mate". U mjestu su nekad bile tri a danas jedna trgovina mješovitom robom i caffe-bar "X-bar" nekad "Zavala", te poštanski ured.

Vid je poznat i po najvećem spomeniku od mjedi u RH, spomeniku Knezu Domagoju (hrvatskom povijesnom vladaru iz 10.stoljeća)  kojeg je 13.lipnja 1997.godine svečano otkrio prvi predsjednik RH dr Franjo Tuđman. Spomenik se nalazi na (najvišoj koti - 58 metara nadmorske visine) vrhu brežuljka uz crkvu Gospe od Snijega, zaštitnice mjesta. Crkvu je projektirao danski arhitekt Ejnar Dyggve 1932.godine u stilu starohrvatskih sakralnih građevina. Velika tradicionalna pučka fešta u mjestu je na blagdan Gospe Snježne 5.VIII svake godine. Inače, na taj dan je i državni blagdan-Dan pobjede, dan kada je oslobođen Knin u domovinskom ratu 1995.godine.

U mjestu djeluje udruga HSŠKD Narona koja je ujedinila sedam nekadašnjih udruga.

Župni ured Vid izdaje "List Župe Gospe Sniježne" koji izlazi dva puta godišnje a donosi zanimljivosti iz prošlosti i sadašnjosti župe Vid kao i aktualna događanja u njoj. Davne 1857. godine početak je školstva  u Vidu. Školu je vodio tadašnji župnik don Nikola Vezić.  Na vrhu brežuljka sa sjeverne strane groblja nalazi se mrtvačnica, sagrađena 2005.godine, za potrebe župljana.

U riječici Norin, koja izvire u Prudu i protiče kroz Vid a potom se nakon 8 kilometara ulijeva u Neretvu (lijeva pritoka) kod Kule Norinske živi endemska vrsta ribe- Norinska gobica.

 

 
    na vrh  
 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  *