Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

 

 

 

 

Početna ->  List župe -> Broj 4 >>> Mladi u našem selu / Požar

 

Mladi u našem selu

Bez mladih nema ni napretka ni budućnosti. Stoga je i razumljivo, da o nama mladima i razgovaraju, polemiziraju i raspravljaju. Ali zapravo gdje smo mi danas? Koje je naše mjesto u selu? Gdje se zabaviti poslije nedjeljne mise ili ručka? Što nas očekuje u budućnosti? Jesmo li zaista grešnici ako smo zaigrali lopte? To naime neke ljuti. Dati odgovore na sva ta pitanja je nemoguće. Međutim, to ne znači da ne možemo barem razmišljati o toj problematici i dati neka svoja viđenja.

Možda nikada u povijesti čovječanstva nisu se desile tolike promjene, što se tiče života mladih kao u posljednjih tridesetak godina. Nikada mladi nisu bili više izloženi raznim porocima i izazovima kao danas.

 

Mi smo ipak generacija koja želi ostvariti nove vrednote. Mi smo skupina koja  svom životu želi dati jedan dublji i duhovniji sadržaj. Zato nam pomozite, da lakše prevladamo životne prepreke. Bolje da se igramo loptama nego iglama. Pomozite nam, da izrastemo u prave i čestite ljude s kojima će se ponositi i naši roditelji i selo.

Marin Volarević


Požar

 

    Ovog iznimno sušnog i sparnog ljeta buktali su požari diljem cijele naše obale. Zgražavali smo se od pomisli, da je većinu njih izazvao čovjek. I dok su blizu nas gorile šume oko Metkovića, ni slutili nismo požar u našem malom mistu. Jednog ljetnog dana za vrijeme popodnevnog odmora nepažnja ili nesasvjest čovjeka učinila je veliku štetu za nas mještane. Desetljećima stara borova šuma najednom je postala plamteća buktinja.

    Nakon dojava ubrzo su se oglasile sirene. Stigla su prva vatrogasna vozila. Požurili smo u školu uzeti metle, brentače i motorne pile. Sve je pohrlilo. Staro i mlado, muško i žensko, prema požaristu da se što prije obuzda vatrena stihija. Prema svjedočenju nekolicine prolaznika vatra se pojavila na nekoliko lokacija uz cestu, da bi potpomognuta južnim vjetrom zahvatila gustu borovu šumu i velikom brzinom se kretala prema Požaru i Vodospremi.

    Problem je bio što je veći dio bio nepristupačan i obrastao tako da su se gasitelji sa priručnim sredstvima za gašenje jako teško kretala kroz požarište. U tri naleta nam je pomogao i KANADER. Ubrzo nas je napustio zbog drugih požara koji su buktali u dubrovačkom primorju. Sve je trajalo do duboko u noć, da bi se požar oko 22,00 sata ipak stavio pod kontrolu. Organizirali smo dežurstva, da se požar ne bi ponovno aktivirao. Zbog neozbiljnosti i neodgovornosti pojedinaca  u ranim jutarnjim satima počelo je opet gorjeti. Plamen je zahvatio borovinu iznad velike Vodospreme i širio se prema Vidu i Požaru.

     Još jedna bitka sa vatrenom stihijom počinje. U poslijepodnevnim satima obuzdaje se plamen i stavlja pod kontrolu. Kažem sebi: KONAČNO! Bitka za pluća našega mista je dobivena. Ne ponovilo se!

Sanja M.

 


na vrh

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Jakov Vučić:

Crtice iz prošlosti župe

Ante Pejar:

O narodnoj nošnji naše župe

Mirjana Kešina:

Iz dnevnika Joke Markote

Don Stanko Vrnoga:

Župnici Vida

Don Stanko Vrnoga:

Iz života župe

Marko Marušić:

Nastup lađarske...

Marko Marušić:

Vrijeme iza nas

Ivan Vučić:

MNK Vid

Marin Volarević:

Mladi u našem selu

Sanja M.:

Požar

Jakov Vučić:

Ledena Gospa 2000.

Hirundo:

Moj did; Trudne ruke

Pjesme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  * mapa weba

prilagođeno rezoluciji 1024*768