Vid - Prud - Dragovija - Podgrede - Ograđ

 

 

 

 

Početna ->  List župe -> Broj 4 >>> Vrijeme iza nas

 

Vrijeme iza nas i vrijeme ispred nas

 

U ovo prijelazno vrijeme naslušali smo se i nagledali raznih REKAPITULACIJA o učinjenom, postignutom, ostvarenom i o planovima za naredno stoljeće. Tim povodom pišem i ovu našu mjesnu i dijelom župnu  rekapitulaciju prije stoljetnu nego milenijsku.

Mjesta Vid i Prud u svojem današnjem obliku počela su nastajati otprilike prije dva i pol stoljeća prvo kao konobe , ostave za alat i kuće za dnevni počinak nakon poljskih radova a poslije kao stalna prebivališta. Današnje stare jezgre mjesta nastale su do drugog svjetskog rata . Pedesetih godina prošlog stoljeća počeo je gospodarski i prosvjetni napredak župe. U tom periodu sagrađene su školske zgrade u Vidu i Prudu sa učionicama i stanovima za učitelje, most preko Norilja, uređena je i asvaltirana cesta Metković – republička granica kao i sve mjesne ulice. U vrijeme najveće hajke na Katoličku crkvu gradila se župna crkva u Vidu a poslije i Prudu te obnovljena na Dragoviji.

Velikim odricanjem župljana u obliku samodoprinosa i rada izvršena je elektrifikacija ,vodovodna i telefonska mreža. U Prudu je sagrađeno veliko regionalno vodocrpilište, dio kanalizacijskog sustava i poštanski ured sa telefonskom centralom u Vidu.

U kulturnom pogledu župa se također naglo počela razvijati. Pismenost je krajem prošlog stoljeća dosegla svoj vrhunac. Djeca počinju osnovna znanja stjecati već u vrtićima koje imaju i Vid i Prud, četverorazredne osnovne škole su pune djece a sve više mladih poslije završene srednje škole upisuje se na studije. Danas naših župljana ima svugdje i sa različitim visokoškolskim diplomama. Inteziviranjem arheoloških istraživanja nastala je i današnja Arheološka zbirka u Vidu, očišćene su i dostupne posjetiteljima velike površine  antičkog grada Narone i podignut je spomenik knezu Domagoju.

U gospodarstvu drugom polovicom prošlog stoljeća velika većina mještana bila je u društvenim poduzećima i usput se bavila poljoprivredom obrađujući obiteljska gospodarstva. Poljoprivredni proizvodi u najvećim količinama završavali su na tržnicama Sarajeva, Tuzle, Zenice i Dubrovnika. Gospodarskom napretku doprinijeli su i naši iseljenici  koji su bilo zbog ekonomskih ili političkih razloga privremeno nastanjeni u zapadnim zemljama. Padom socijalističkog sustava i utjecajem srpske agresije na Hrvatsku propala su mnoga društvena poduzeća pa kao u cjeloj nam Domovini veliki broj župljana okrenulo se privatnom sektoru bilo kao vlasnici-osnivači ili djelatnici. Nekoliko župljana  posjeduje  dobro uhodane i organizirane poslove u svojim strukama. Otvoreno je nekoliko trgovačkih radnji a ugostitelji sa područja naše župe odavno su po specijalitetima probili lokalne okvire.

Promjenom zakona o lokalnoj samoupravi početkom prošlog desetljeća mjesne vlasti gube izvršnu vlast i to se uz pad standarda vidno odrazilo na razvoj župe. Po najavama političkog vrha promjene će u tom pogledu biti uskoro što će nesumnjivo dati poticaja ka realizaciji sadašnjih inicijativa i planova razvoja našeg kraja. Onog trenutka kad ponovo budemo imali svoj konto moći ćemo i planirati radove a do tada možemo samo prositi.

Kao katoličkoj župi u prvom planu su nam naše crkve koje trebamo dovesti u primjerenije stanje. Za župnu crkvu postoje dva idejna rješenja unutrašnjosti a treći je u radu. Crkvi u Prudu također iza toga slijedi stručna priprema interijera. Za mrtvačnicu je određena lokacija i napravljen izvedbeni projekt te izvedeni  radovi na planiranju terena. Mrtvačnica je u ovom trenutku gotovo najpotrebniji objekt u župnoj zajednici. Trebalo bi što hitnije pokrenuti akciju prikupljanja sredstava i gradnju. Sigurno će se njenom izgradnjom  ukazati u skoroj budućnosti i potreba za proširenjem groblja, jer je groblje u sadašnjim granicama zauzeto u cijelosti, iako sve grobnice nisu izgrađene.

Stalna dogradnja i širenje prometnica, njihovo uređenje kao i održavanje postojeće mreže putova, također je jedan od prioriteta u budućem razvoju ovog kraja. Gotovo idealna građevinska zemljišta zahtijevaju dodatna ulaganja kroz povećanje elektro, vodovodne i telefonske mreže. Ista ulaganja  uz najavljene promjene u zakonodavstvu mnogostruko bi se vratila.

Uređenju javnih površina u skoroj budućnosti također će trebati dati poseban značaj a sportskim terenima napose, bilo koje vrste. Uz najavljenu gradnju arheološkog muzeja i uz svakodnevno povećanje broja  turista u našem  mjestu  mnoge naše svakidašnje navike morat ćemo mijenjati. Svi su pokazatelji kako od turizma možemo imati mnogo koristi, pa prema tome  raditi i razmišljti u prilog turistima. Slijedom navedenog ukazuje se potreba za osnivanjem kulturno umjetničkog društva u čijem bi se sklopu razvijala i etno-zbirka ovog kraja što opet ukazuje i potrebu za jednim objektom koji bi bio sjedište takvih aktivnosti. Okoliš izvorišta u Prudu kao i Rive u Vidu, površine su koje treba sa posebnom pažnjom urediti, a iste  mogu postati ugodna mjesta okupljanja mještana i posjetitelja.

Lokalitetu Plivor predviđena je parkirališno-sajamsko-rekreacijska namjena o čemu će trebati povesti kvalitetnu raspravu. Pored godišnje Župne sajamske fešte moguće bi bilo organizirati i učestalije sajmove po ugledu na slična u  Imotskom, Trilju, Zadvarju i Ljubuškom no o ovom svemu treba napraviti stručni studij.

Na sada živućem pučanstvu ove župe , čiji je najstariji dio  živio u bijednim uvjetima, te uz mlađi, koji gotovo ne zaostaje u načinu življenja i razmišljanja za vršnjacima sa Zapada , ostaje da radi i stvara za sebe i pokoljenja koja dolaze.

Neka nam svima Bog u toj nakani podari mudrosti i snage.

 

Vid; 5 . veljače. 2001                                                                                     Marko  Marušić


na vrh

SADRŽAJ

Don Stanko Vrnoga:

Uvodna riječ

 Jakov Vučić:

Crtice iz prošlosti župe

Ante Pejar:

O narodnoj nošnji naše župe

Mirjana Kešina:

Iz dnevnika Joke Markote

Don Stanko Vrnoga:

Župnici Vida

Don Stanko Vrnoga:

Iz života župe

Marko Marušić:

Nastup lađarske...

Marko Marušić:

Vrijeme iza nas

Ivan Vučić:

MNK Vid

Marin Volarević:

Mladi u našem selu

Sanja M.:

Požar

Jakov Vučić:

Ledena Gospa 2000.

Hirundo:

Moj did; Trudne ruke

Pjesme

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

impressum (kontakt) * © www.vid.hr  * mapa weba

prilagođeno rezoluciji 1024*768